5 tips om goed te negotiëren als freelancer

Vandaag de dag moet een freelancer meer kunnen dan enkel uitblinken in zijn of haar expertise. Als freelancer moet je je bezig houden met het vinden van nieuwe klanten, het onderhouden van je bestaande relaties én het bediscussiëren van je opdracht, wat niet voor iedere freelancer altijd even gemakkelijk is.

Jezelf assertief opstellen tegenover de klant en er achter komen wat vooral jij wil, is niet eenvoudig wanneer je op je eentje werkt. Daarnaast sta je bij een grote klant dikwijls met je rug tegen de muur wanneer het over de centen gaat. Zet je je dagprijs te hoog, dan heb je de kans dat je de opdracht misloopt. Zet je je dagprijs te laag, dan kom je in een situatie terecht waarin je opdracht niet meer comfortabel aanvoelt.

Omdat we onze freelancers willen steunen in het onderhouden van langdurige relaties met je klantenportefeuille, hebben we onze eigen lijst met tips en tricks opgesteld die er voor zorgen dat je af en toe je been stijf kan houden!

1. Kom goed te weten wat je klant wil

Voordat je aan een bepaalde opdracht begint, moet je als freelancer er eerst goed achter komen wat je klant van zijn of haar nieuwe werknemer verwacht. Een werkgever kan een heel ander beeld van een vacature hebben dan de benodigde skills die jij in gedachten hebt. Leg de opdracht dus open en bloot op tafel en pols naar waar het bedrijf écht nood aan heeft.

Hier bestaat een interessante onderhandeling-studie over: The Ugli Orange Negotation

Een groep mensen wordt opgesplitst en moeten per twee discussiëren over de prijs van appelsienen. Ieder persoon vertegenwoordigt een farmaceutisch bedrijf dat appelsienen nodig heeft om een zeldzame ziekte op te lossen.

Doordat ze een vaste prijs en voorwaarden meekregen die ze absoluut niet mogen laten zakken, gaat het discussiëren uitzichtloos verder. Plots komt één van de twee partijen met de vraag “zeg, welk onderdeel van de appelsien heb je eigenlijk nodig?”. Wat blijkt: de ene heeft de schil nodig terwijl de andere meer baat heeft met het sap, ze kunnen delen en elkaar in het midden tegemoet komen!

Moraal van het verhaal: kom elkaars noden en verwachtingen te weten, begin dan pas met kibbelen ?.

2. Schrijf je deze-voorwaarden-doe-ik-nooit-van-mijn-lijf op

Naast het achterhalen van je klant hun belangen, is het minstens even belangrijk om de voorwaarden op te schrijven waar je echt niet akkoord mee kan gaan. Deze non negotiables zijn strikt en zorgen er voor dat je niet onder druk plots toegeeft. Uiteraard kan je met je klant de kerk in het midden houden en tijdens het gesprek een overeenstemming sluiten, maar onthoud dat je nooit zomaar ‘ja’ hoeft te antwoorden.

3. Laat je prijs niet je USP wezen

Wat freelancers zeker niet mogen doen, is denken dat de prijs het probleem is voor de klant. In de eerste plaats wil een opdrachtgever kwalitatief werk ontvangen en beroep kunnen doen op jouw ervaring. Voor jouw kwaliteit bestaat een prijs die jij als geen ander kan bepalen. Negotieer aldus niet met jezelf, maar leg de focus op de kwaliteit die je levert en de manier waarop jij het bedrijf vooruit kan helpen.

Don’t play yourself…

4. Weet dat het oké is als er geen match is

Als freelancer moet je weten dat niet elke klant de juiste match voor je is. Wanneer je in contact komt met een volledig nieuwe klant, kunnen de verwachtingen langs weerzijden zo ver van elkaar afliggen dat je tijdens het gesprek er geen goed gevoel over hebt.

Het is voor jezelf belangrijk om de opdrachten aan te nemen waar je energie uit haalt en je niet nodeloos ijvert om je agenda te vullen. Het heeft namelijk geen zin om je meest legendarische onderhandelingskills naar boven te brengen als de klant je noden niet kan beantwoorden. De ene dienst is de andere waard!

5. Vraag om advies

Om advies vragen aan mensen die in hetzelfde freelance-schuitje zitten als jezelf, kan je enkel en alleen mooie voordelen opleveren. Dergelijke collega’s hebben tevens te maken met het negotiëren van een opdracht en kunnen je goede tips bezorgen.

Daarnaast zijn er diverse communities op verscheidene sociale media platformen die je met raad en daad kunnen bijstaan. Dergelijke freelance groepen helpen je niet alleen met het beter negotiëren met je klant, maar vooral met de dagdagelijkse uitdagingen en vragen waar je als freelancer mee te kampen hebt.

Uiteraard staat ook The Maffia je dagelijks te woord indien je als freelancer óf opdrachtgever met een vraag zit. Heb jij nog een extra tip voor freelancers of heb je een vraag voor The Maffia? Mail gerust naar Fixer@themaffia.be en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu