6 OCHTENDGEWOONTES DIE PRODUCTIVITEIT VERHOGEN

Er is een misvatting dat je om 5 uur moet opstaan als je succesvol wil zijn. Dat is niet noodzakelijk waar omdat het niet uitmaakt wanneer je wakker wordt. Het punt is niet wanneer je wakker wordt, het is hoe je wakker wordt en wat je met de uren doet terwijl je wakker bent.

Het hebben van een goede ochtendroutine en een positieve mentaliteit zijn juist belangrijk als je dingen voor elkaar wil krijgen en succesvol wilt zijn.Daarom bespreken we in deze post 6 dingen die je in de ochtend kunt doen om een productievere dag te hebben. Door deze gewoonten te volgen en toe te voegen aan je ochtendroutine verhoog je je productiviteit, kom je dichter bij het bereiken van je doelen en heb je over het algemeen ook een beter humeur voor de rest van de dag.

Start met de 5 secondenregel

Volgens Mel Robbins, de auteur van het boek “The 5 second Rule”, heb je 5 seconden om op te staan bij het horen van je alarm. Stel je alarm dus in voor de exacte tijd, en sta gewoon op als hij afgaat.

De waarheid is dat er niemand ’s morgens zin heeft om afscheid te nemen van zijn comfortabele bed. Als je je hersens de tijd geeft om te beslissen wat beter is – weer gaan slapen of uit bed komen, druk je gewoon terug op de snooze-knop. Geef ze daarom geen tijd om na te denken en sta gewoon op. Dit is een uitstekende manier om beslissingsmoeheid te verminderen en zo heb je ook geen sluimerstand nodig.

Maak je bed op

Het is misschien een kleine prestatie, maar het maken van je bed zet de toon voor de rest van de dag. Niet enkel geeft het je een klein gevoel van trots maar het zal je ook aanmoedigen om nog een taak te doen. Zo gaat de bal vaak aan het rollen geraken en worden andere gewoontes gecreërd.

Eigenlijk gaat het allemaal om het opbouwen van één kleine gewoonte die je dagelijks opnieuw doet. Dit is volgens Charles Duhigg, auteur van ‘The Power of Habit’, een keystone habit. Duhigg beweert dat deze keystone habit cumulatief leiden tot ‘een groter gevoel van welzijn en sterkere vaardigheden om zich vast te houden aan een budget. Aan het eind van de dag zal die ene taak ervoor gezorgd hebben dat vele andere taken ook voltooid zijn.

Drink water

Zoals je weet, biedt water tal van voordelen, daarom moet je je dag beginnen met een glas water. Bij het slapen is je lichaam 7-8 uur uitgedroogd en wat het als eerste naar verlangd is water. Daarom is het aangeraden in plaats van eerst je koffie te pakken, minstens 2 glazen water te drinken om je slaperige lichaam op te wekken.

Het drinken van water in de ochtend brengt veel voordelen met zich mee. Zo kan het zorgen voor een verhoogde alertheid en energieniveau. Dit komt omdat water een snellere groei van rode bloedcellen in uw lichaam stimuleert en meer zuurstof in uw bloed genereert. De combinatie van deze twee factoren geeft je een flinke dosis energie.

Ook helpt het je hersenen te voorzien van brandstof. Je hersenen bestaan namelijk voor meer dan 70% uit water en het hydrateren ervan is nuttig om een optimale hersenactiviteit te behouden. Dit is uiteraard belangrijk voor iemand die veel gedaan wil krijgen op een dag. Als je niet voldoende gehydrateerd bent, werken je hersenen op minder brandstof en kun je uitgeput raken, of zelfs vermoeidheid of stemmingswisselingen ervaren.

Beweeg

We weten al dat meditatie goed is voor je gezondheid en het goed is voor lichaam en geest. Maar het moment van de dag dat je mediteert, kan ook specifieke voordelen voor je leven opleveren. Als je ’s ochtends mediteert, verrijkt dit je met energie-stimulerende endorfines die koffie vervangen als oppepper in de ochtend. Daarnaast zorgt het ervoor dat je met een frisse en positieve geest begint aan je dag en helpt het stress te voorkomen.

Plan je dag

Iemand die op het einde van dag kan zeggen dat hij productief was, is iemand die alles van zijn lijstje heeft kunnen aftikken. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de dingen die je wil bereiken. Wat zijn je prioriteiten? Is er een deadline? Het maakt niet uit hoe groot of klein, zolang je maar iets wil bereiken.

Hoe ga je te werk? Voor de start van een nieuwe week kan je het best doelen voor jezelf opstellen. Formuleer deze op een SMART manier; specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Op basis van deze doelen die je wil bereiken in de week, stel je voor elke dag een actieplan op. Zo werk je dagelijks aan je doelen en kan je op het einde van de week reflecteren op een productieve week.

Eet een gezond ontbijt

Tijdens een drukke ochtend is het gemakkelijk om het ontbijt links te laten, maar een paar minuten nemen om te ontbijten kan een verschil maken voor de rest van de dag. Zo is het een goede bron van energie maar ook een bron van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en B-vitamines.

Ook herstelt het ook de glucosespiegel, een essentieel koolhydraat dat nodig is om de hersenen te laten functioneren. Veel energieonderzoeken hebben aangetoond dat het eten van ontbijt het geheugen en de concentratieniveaus kan verbeteren en het kan ons ook gelukkiger maken.

Neem al deze tips en stel je eigen ochtendroutine op. Blijf consistent en kijk hoe je dagen steeds productiever worden!

Laat ons weten wat jou ochtendgewoontes zijn voor een productievere dag!

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu