Proud productions: Jan

Ik ben Jan Jacobs, 59 jaar jong en daarvan al 31 jaar actief als freelance copywriter.  

Mijn proud project

In opdracht voor de Gezinsbond en met de steun van een Europees fonds schreef ik een voorleesboek  over mijn geboortestreek: het Meetjesland. Het kreeg de titel ‘Over koolhoofden en landschepen’ en werd prachtig geïllustreerd door Barbara Verstraete. 

Op de website van het Vlaams Ruraal Netwerk werd het boek als volgt omschreven: “Het allereerste kinderboek over het Meetjesland is een voorleesboek voor kinderen van het 5de leerjaar en bundelt op een creatieve en vlotte manier de Meetjeslandse legenden, mythen en echt gebeurde verhalen. Babysitters, jongeren vanaf 16 jaar, worden er via opleidingsmomenten toe aangezet om na te denken over hun regio en dit te verkopen aan kinderen. Ook de overige gezinsleden kunnen via dit boek op een speelse manier kennismaken met de typische kenmerken van de regio zonder in cliché-beelden te vervallen.” 

Een combinatie van unieke factoren maakte het project enorm de moeite. Een kinderboek schrijven doe je als copywriter niet elke dag. Het project gaf me de kans om mijn regio nog beter te leren kennen en het project kreeg behoorlijk wat weerklank. We mochten het op de Antwerpse Boekenbeurs en ik las een fragment voor op Radio 1 Oost-Vlaanderen. Zie ook https://www.nieuwsblad.be/cnt/gkj8f420https://ruraalnetwerk.be/projecten/het-meetjesland-uitgelegd-aan-kinderen-over-koolhoofden-en-landschepen

De lokale afdeling van De Gezinsbond bouwde zelfs een gewestwandeling uit rond het thema van het boek. De babysitters reageerden enthousiast, maar ook de mensen uit de regio vonden het initiatief top. 

Het was niet makkelijk om een originele insteek te vinden. In plaats van een soort encyclopedisch werk stelde ik voor een echt verhaal op maat van kinderen te creëren. Ook de samenwerking met promotor, coauteur en grafisch ontwerper was een zeer leerrijke ervaring. Maar het bleek vooral leuk om te schrijven over eigen streek.  

You must be logged in to post a comment.
Menu