3 Vallen om te vermijden als freelancer

Freelancen betekent dat je kan werken waar je wilt en wanneer je wilt. Je hebt bij elke opdracht de kans om je vaardigheden te gebruiken die je soms tijdens je normale werkuren niet kunt gebruiken. Toch is het niet enkel rozengeur en maneschijn.  Je zal fouten maken, dit is onvermijdelijk. Je zult uitdagingen tegenkomen die je tijd en geld kunnen kosten. In dit artikel zullen we enkele van de grootste valkuilen bekijken die ja als freelancer moet vermijden en nuttig advies geven over hoe je ervoor kunt zorgen dat je er niet in valt 

1.Te weinig vragen voor je diensten 

Veel freelancers vragen gewoonweg te lage tarieven wanneer ze net starten. Dit met de reden omdat ze gewoon elk bedrijf willen aantrekken dat ze kunnen krijgen en een portfolio willen opbouwen. Dit is prima, maar er komt een tijd dat je een eerlijk loon moet verdienen.  Het verhogen van jouw prijzen zal er waarschijnlijk toe leiden dat je minder uren werkt, maar toch meer geld verdient. 

Anderen daarentegen gaan jaren door zonder hun tarieven te verhogen terwijl dat werknemers met traditionele functies regelmatig een loonsverhoging krijgen. Dit wordt gedaan om de kosten van het levensonderhoud bij te houden.  

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat je moet vragen om een comfortabel loon te verdienen. Zo kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen op forums of netwerksites onderzoeken. 

Hoe je dit kan vermijden: Zodra je werklast je begint te overweldigen, kan je overwegen je prijzen te verhogen. En als je je echt zorgen maakt over het verhogen van je prijzen, kan je dit altijd langzaam doen. Zelfs het toevoegen van een extra 5 euro kan je freelance inkomen aanzienlijk verhogen. 

2.Elk freelanceverzoek accepteren 

Soms voelt het aan alsof je constant ‘ja’ moet zeggen op opdrachten, of je loopt het risico deze opdrachtgevers te verliezen aan andere freelancers. Toch is dit contraproductief. Het accepteren van alles dat op je pad terechtkomt en nooit iets weigeren, kan de weg vrijmaken voor veeleisende klanten en een slechte balans tussen werk en privé. Het maakt je de passagier van je eigen carrière in plaats van de chauffeur.  

Als je jezelf en je competenties goed kent, dan weet je ook wat je waard bent en wat je minimaal kunt accepteren. Houd je er dus aan. Er zullen momenten zijn dat je prijs hoog is voor een bepaalde opdrachtgever en dat is geen probleem. Je hoeft daarom geen ja te zeggen tegen opdrachten en tarieven die niet in lijn liggen met wat jij wilt. Jij moet toch ook je rekeningen kunnen betalen? 

Hoe je dit kan vermijden: Om dit probleem te vermijden is het belangrijk dat je een duidelijk beeld krijgt van hoelang een typisch project bij jou duurt. Dit achterhaal je naarmate de tijd en ervaring. Maar als je net begint is het misschien makkelijker om latere deadlines voor jezelf te stellen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Dit geeft je de speelruimte voor het geval je jezelf overboekt.  

Daarnaast is het belangrijk dat je problematische klanten ontwijkt. Let op waarschuwsignalen zoals klanten die te veel eisen, respectloos communiceren of direct over de prijs proberen te onderhandelen. Wen eraan om ‘nee’ te zeggen.  

3.Niet betaald worden door de opdrachtgever 

Elke freelancer heeft wel een horrorverhaal van een tijd waarin hij maanden aan een stuk een opdrachtgever heeft moeten achtervolgen voor zijn loon. Niet betaald worden gebeurt om veel redenen. Soms word je gewoon opgelicht. Andere keren is de klant niet tevreden met het werk, ook al heb je precies gedaan wat afgesproken was. Wat de oorzaak ook is, het eindresultaat is hetzelfde: je hebt je tijd voor niets verspild. 

Hoe je dit kan vermijden: Dit is de meest voorkomende val onder freelancers, maar ook makkelijk te vermijden. Zo kan je door een contract te laten onderteken, de klant wettelijk binden om te betalen. Toch garandeert dit in sommige gevallen niet dat de klant een verdwijntruc doet. 

Daarom kan je een beroep doen op een derde. Hiermee verklein je de kans dat je opgelicht wordt. Zo bestaan er freelance-tools die je kan gebruiken waarbij de opdrachtgever vooraf betaald, maar het geld op de tool opgeslagen wordt tot de opdracht afgewerkt.  

Er zijn een heleboel andere fouten waarover je als freelancer zal struikelen, maar hoe meer je je bewust bent van wat er mis kan gaan, hoe groter de kans dat je het vermijdt voordat het een echt probleem wordt.

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu