Tips & Tools: Time-management voor een Freelancer

Time-management

Freelancen geeft een persoon vrijheid en flexibiliteit. Maar zowel beginnende als ervaren freelancers hebben soms moeite met het managen van hun tijd. Daarom geven wij enkele tips & tools om beter aan time-management te kunnen doen.

Bepaal je eigen schema

Een freelancer heeft het voordeel van flexibel te kunnen werken. Profiteer daarvan. Elk schema kan er anders uitzien. Sommigen beginnen liever wat later, anderen stoppen liever wat vroeger. It’s up to you. Probeer dit echter regelmatig te houden. Bepaal de structuur die voor jou het beste past.

Denk ook na over de momenten waarop je het beste werk verricht. Zorg er daarnaast voor dat je in de routine tijd vrij maakt voor administratieve taken, netwerken en eventuele vergaderingen.

Maak gebruik van ‘To-Do’ lijsten

Het is soms moeilijk om structuur te behouden als freelancer. Daarvoor zijn To-Do lijstjes de ideale oplossing. Je kan simpelweg alles neerschrijven wat je de volgende dag gaat doen. Dit kan echter ook wekelijks of maandelijks gebeuren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Maak deze takenlijst echter niet oneindig. Dit kan een ontmoedigend effect creëren.

Ook is het nuttig om binnen deze takenlijst aan te duiden welke taken prioriteit krijgen. Dit zorgt ervoor dat de belangrijke taakjes zeker eerst aan bod komen.

Ontdek Time Tracking Tools

Het bijhouden van de tijd lijkt op het eerste zicht misschien heel onnuttig, maar het heeft zeker zijn voordelen. Het geeft namelijk een beeld van welke taken het grootste deel van je dag innemen. Hierdoor kom je snel te weten hoe je jouw planning kan optimaliseren. Freelance schrijfster en marketing specialist Meira Gebel vertelde ooit dat het moeilijk is voor beginnende freelancers om in te schatten hoe lang bepaalde taken duren. De tijd registreren kan hier zeker al een handje in helpen.

Er zijn verschillende tools beschikbaar om aan time-management te doen. Voorbeelden hiervan zijn Toggl en Harvest.

Verdeel je werk

Ooit gehoord van de term ‘Time blocking‘?

Het betekent dat je simpelweg tijd blokkeert. Voeg voor elke taak een gebeurtenis toe in je agenda. Dit zorgt ervoor dat je perfect kan zien wanneer er drukke periodes zijn op een dag en wanneer je precies tijd wilt nemen voor een rustmoment. Het is ook handig om kleuren toe te voegen in jouw agenda. Dit maakt het allemaal wat overzichtelijker. Een handige tool om dit uit te voeren is Google Calendar.

Profiteer van de pauzes

Het is belangrijk om regelmatig eens te pauzeren. Twijfel hierbij zeker niet om eens recht te staan en wat te bewegen. Wandelen stimuleert de creativiteit. Soms komen daar dus ook de beste ideeën uit voort. Een perfecte manier dus om vrije tijd in je voordeel te laten werken.

Als freelancer kan je ook kiezen voor de Pomodoro Techniek. Dit betekent dat je na 25 minuten werk een pauze neemt van 5 minuten. Echter is dit volledig jouw beslissing. Doe wat het beste werkt voor jou.

Dit waren onze tips & tools over time-management voor een freelancer.

Interesse in onze blog rond de vraag: “Hoe kan je gestructureerd én gezond thuiswerken“? Klik dan hier

You must be logged in to post a comment.
Menu