Heb je last van een creative block? Lees onze tips voor vernieuwde inspiratie

Iedereen krijgt er ooit wel eens mee te maken: een geblokkeerde creativiteit. Niets gevaarlijk of levensbedreigend maar wel zeer vervelend. Zeker wanneer de deadlines dichterbij komen en de projecten zich opstapelen.

Als freelancer kan zo’n creatieve blokkade zeer lastige consequenties hebben. Een gebrek aan inspiratie kan ervoor zorgen dat de job niet volledig wordt vervuld volgens jouw eisen én volgens de eisen van de opdrachtgever. Met alle gevolgen van dien.

Gelukkig hebben wij bij The Maffia enkele tips verzameld om te ontsnappen uit deze creatieve schemerzone.

Neem je tijd

Vaak is een creative block het gevolg van stress. Wanneer je je vervolgens nog harder op je werk gooit, om de blokkade te ontlopen, heeft dit enkel omgekeerde gevolgen. De blokkade zal erger worden waardoor het stressniveau wederom stijgt. Hierdoor zal je creativiteit nog verder afnemen en dan zit je vast in de zogenaamde vicieuze cirkel.

Een geblokkeerde creativiteit is zeker niet abnormaal en ook de opdrachtgever zal dat weten. Aarzel dus zeker niet om in dialoog te gaan en eventueel te vragen om uitstel van de deadline. Elk bedrijf verkiest een creatief afgewerkt product boven een inspiratieloos werk. Ook als de deadline daarbij enkele dagen moet worden opgeschoven.

Bewegen maar

Heel wat grote organisaties als Google en Microsoft stellen een eigen fitnessruimte ter beschikking aan hun werknemers. En dat is niet zonder reden. Bewegen stimuleert de bloedsomloop in het lichaam en bevordert de aanmaak van endorfine. Hierdoor krijg je een vrolijk en relax gevoel, dé basisingrediënten voor vernieuwde creativiteit.

Bewegen kan je dus helpen je weg terug te vinden naar je creatieve flow. Uiteraard raden wij buitenlucht aan voor een optimaal resultaat. Maar wanneer de weersomstandigheden jou verhinderen een luchtje te scheppen, kan het ook al helpen binnen even recht te staan en rond te wandelen, zo lang je maar beweegt. Maar, de activiteit mag niet té intensief zijn zodat het je afleidt van je brainstorm. Een triatlon maakt je niet creatief, enkel bezweet en moe.

Adem in en uit

Het klinkt heel eenvoudig maar het is een gouden tip. Adem in en uit. Wanneer je gestresseerd bent, let je onbewust minder op je ademhaling. Dat kan grotere gevolgen hebben dan je denkt. Je ademhaling stuurt namelijk het ritme van het hart: een onregelmatige ademhaling zorgt automatisch ook voor een onregelmatig hartritme. En het is het net het hart dat als pomp dient om jouw brein van zuurstof te voorzien. Een minder kwaliteitsvolle ademhaling zorgt er dus voor dat jouw creatieve stroom wordt verstoord.

Zorg er dus voor dat die pomp goed zijn werk kan doen. De volgende keer dat je prestatiedruk voelt, ligt de oplossing dus voor de hand: adem in en uit. Wanneer je goed op je ademhaling let, ben je al goed op weg naar de oplossing van jouw probleem. Jouw brein krijgt dan zijn welverdiende kwaliteitsbrandstof en zal jou, in wederdienst, weer creativiteit bezorgen.

Ook seks helpt

Ja, dat heb je goed gelezen. Ook seks helpt voor een nieuwe creatieve boost. Tijdens de daad komt er een enorme hoeveelheid van de neurotransmitter oxytocine vrij. Dat is een hormoon dat wordt geassocieerd met creativiteit. Zo vormt seks vanaf nu een goed excuus en een fijne pauze en is “ik heb een creative block” dé ideale openingszin op Tinder.

Echt heel veel moet je dus niet doen om je creativiteit te herwinnen. Doe het rustig aan, adem eens goed in en uit en beweeg voldoende. En vergeet zeker jouw partner niet in te lichten waarom pen en papier vanaf heden deel uit maken van de romantiek in bed.

Heb je zelf nog andere tips om inspiratie te genereren tijdens een creative block? Aarzel dan zeker niet om ze mee te delen!

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu