Stap niet in één van deze productiviteitsvallen

Zoals elke job, brengt de job van freelancer zowel voor- als nadelen met zich mee. Zo kan je als freelancer je eigen projecten selecteren en kies je zelf binnen welke uren je wil werken. Maar aan de andere kant is het niet altijd even eenvoudig om jezelf aan het werk te krijgen. De zogenaamde productiviteitsvallen vormen voor elke freelancer een gevaar.

Om onze freelancers op de hoogte te houden van deze vallen en ze te beschermen tegen de gevaren van de job, stelden wij een lijst op met drie korte tips en tricks.

Het gevaar van thuis werken

Sommige freelancers maken de keuze om hun jobs van thuis uit te vervullen. Home officing draagt voor velen bij aan de efficiëntie van het werk terwijl het (drukke) woon-werkverkeer wordt geëlimineerd. De keerzijde van de medaille houdt echter in dat je je meer ontspannen voelt, wat tot een daling van de algemene productiviteit kan leiden.

Verder kan de huiselijke omgeving er ook voor zorgen dat je verleid wordt door uitstel. Huishoudelijke en andere taken dreigen al snel voorrang te krijgen op je job. Hierdoor kan de algemene output van de dag worden beïnvloed. Dat zowel kwantitatief als kwalitatief.

Uiteraard kan het omgekeerde scenario zich ook voordoen. Heel wat freelancers die thuis aan de slag gaan kennen geen rem en werken thuis door tot in de vroege uurtjes, met alle gevolgen van dien.

Wanneer het mogelijk is een job van thuis uit te realiseren, is het belangrijk om voor jezelf een duidelijk begin- en einduur voorop te stellen. Dat kan ervoor zorgen dat je niet te veel of te weinig werk verricht.

Plan niet elke minuut vol

Freelancers hebben vaak de intentie om voor zichzelf een drukke en volle planning te voorzien. Hoewel het goed is om een kapstok te hebben waar je altijd naar kan teruggrijpen, heeft een te strak schema enkel nadelen. Veel freelancers stappen in de val van het te strak willen beheren van hun eigen werk, waardoor hun algehele productiviteit vermindert.

De beste manier om deze valkuil te vermijden, is om een dagelijkse planning voor je werk te maken die een zekere flexibiliteit toelaat. Je hoeft niet te streng te zijn voor jezelf. Een te rigide schema neemt het grootste voordeel van het freelancen weg: de vrijheid.

Ontsnap aan de verleiding van multitasken

Veel mensen zijn van mening dat ze uitstekende multitaskers zijn. Het blijft echter een riskante strategie om meer projecten te accepteren dan dat je in één keer aankan. Hoewel onze hersenen perfect in staat zijn om verschillende taken uit te voeren, zal dat een negatief effect hebben op de kwaliteit van de output.

Vaak is het een beter idee om taken één voor één af te werken. Die manier van werken zal efficiënter en sneller verlopen. Ook zal het de kwaliteit van de taken ten goede komen.

Wil je je opdrachten zo efficiënt en doelgericht mogelijk afwerken? Wees dat op je hoede voor de gevaren van thuiswerken, zorg voor een flexibele en duidelijke planning en wacht met multitasken tot na het werk.

Uiteraard kan het team van The Maffia jou helpen bij het verhelpen van bovenstaande valkuilen. Ken je nog andere valkuilen waarvan alle freelancers op de hoogte moeten zijn of heb je een vraag voor The Maffia? Mail gerust naar fixer@themaffia.be!

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu