Survivalgids voor freelancers in onzekere tijden

Op 11 maart heeft het de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van COVID-19 officieel uitgeroepen tot een wereldwijde pandemie. Met het aantal infecties dat dagelijks stijgt, stijgt ook de onzekerheid onder de bevolking. Volgens economisten van het J.P.Morgan Global Economics Research zullen de inperkingsmaatregelen, opgelegd door de verschillende overheden, een ineenstorting van de maandelijkse economische activiteit met zich meebrengen. 

Voor de freelancer is dit economisch een onzekere periode en we zijn er ons bewust van dat veel freelancers hier financiële gevolgen aan zullen zien. Zal er werk zijn? En, zal ik nog uitbetaald worden door mijn opdrachtgever? Hoewel ieders individuele situatie anders zal zijn, raden we de volgende acties in grote lijnen aan: 

Beheer je facturen

Het beheren van de facturen is een essentieel onderdeel van freelancer zijn. Aangezien bedrijven momenteel de impact van het coronavirus volop aan het verwerken zijn, kan het zijn dat het betalen van freelancers helemaal onderaan de lijst staat. Maar ervoor zorgen dat je als freelancer uitbetaald krijgt, moet voor jou bovenaan de lijst staan. Wees dus niet verlegen om dit bij het bedrijf aan te kaarten. 

Beheer je budget

Ook is het belangrijk je spaargeld en investeringen te controleren om te zien hoeveel geld je nog beschikbaar hebt. Als je gedurende enige tijd even geen opdrachten binnenkrijgt dan heb je nog een spaarbuffer. Natuurlijk is dit voor sommigen misschien te laat, maar als je nog regelmatig werk hebt, is het aan te raden wat geld opzij te zetten. 

Daarnaast is het belangrijk in deze tijden een nauwlettend oog te hebben op de persoonlijke financiën. Door het opvolgen van de uitgaven en de inkomsten kan je tijdig intreden om bepaalde uitgaven stop te zetten of te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan niet-essentiële abonnementen van bijvoorbeeld muziek- of videostreamingsdiensten. Maar ook hypotheekverstrekkers, banken en energieleveranciers kunnen je in deze moeilijke tijden hulp bieden mits dit gevraagd wordt. 

Poets je portfolio op

We staan nu eenmaal voor een ongekende tijd met onkenbare resultaten waardoor bedrijven hun lopende projecten een nieuwe prioriteit geven. Dit betekent niet dat ze geen ondersteuning meer nodig zullen hebben. Daarom is het in deze periode interessant voor freelancers om de portfolio’s en sociale profielen bij te werken om te benadrukken hoe je klanten door deze tijd kunt helpen met je specifieke vaardigheden en ervaring. 

Leer bij

Voor freelancers die in deze tijden geen opdrachten kunnen vinden met hun vaardigheden, raden we aan gebruik te maken van de gelegenheid om iets nieuws bij te leren. Zo kan je bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden bijleren door het volgen van bijvoorbeeld een online cursus of het lezen van een boek.  

Raak niet in paniek

Ondanks dit alles weet niemand wat er gaat gebeuren en is dit voor iedereen een ongekende, onzekere tijd. Veel mensen lopen na enkele dagen zonder sociaal contact al de muren op, daarom is het belangrijk om contact te houden met elkaar. Zo kan je videobellen terwijl je samen naar een film of serie kijkt. En voor zij die de gezellige caféavondjes missen kunnen aan tafel gaan zitten, een biertje schenken en met elkaar te videobellen. Om het dan compleet te maken kan je op de achtergrond nog wat cafégeluiden opzetten. 

Heb je zelf nog andere tips om je mede freelancers door deze moeilijke tijd te helpen? Aarzel dan niet om het te delen! 

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu