6 TIPS OM PRODUCTIEVER THUIS TE WERKEN

Het coronavirus heeft wereldwijd iedereen in de ban. Zo heeft de Belgische regering iedereen geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit betekende voor vele ook van thuis beginnen werken. Voor de ene persoon is dit niets nieuws en voor de ander is dit een helemaal nieuw concept. Alhoewel thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt, is het niet voor iedereen even makkelijk. In dit artikel geven we je 6 tips die je helpen effectiever thuis te werken.

PLAN JE DAG

Om dingen voor elkaar te krijgen is het belangrijk om structuur te hebben in je dag. Houd dus dezelfde uren aan waarop je normaal wakker zou worden, naar het werk zou gaan en terug thuis zou zijn.  Tijdens deze uren focus je je volledig op je werk zonder afleidingen. Het hebben van vaste uren is noodzakelijk als jij door de dag productief wil zijn. Plan dus geen persoonlijke videocalls in of zit niet doelloos te scrollen op sociale media.  

Bij het plannen van de verschillende taken die je moet afwerken is het aangeraden gebruik te maken van de ‘Time Blocking’-methode. Hierbij neem je één taak en geef je jezelf een deadline om het binnen een bepaalde tijd te voltooien, zoals 30 of 45 minuten. Je kan jezelf ook belonen door na het afwerken van een taak een kleine pauze te nemen vooraleer je begint aan de volgende taak. 

KEN JE MEEST PRODUCTIEVE TIJD

De ene persoon is ‘s ochtends het meest productief en voor de andere is dat juist ‘s avonds. Achterhaal wat je meest productieve uren zijn en plan hierrond je dag.  Je kan hiermee experimenteren tot je erachter komt wanneer de beste tijd is voor jou.  Als je belangrijke taken wilt uitvoeren die je volledige aandacht vereisen, doe je dat dan best tijdens deze uren. 

MAAK JE KLAAR VOOR JE DAG

Het is ook aangeraden om je ‘s ochtends netjes aan te kleden. Dit lijkt misschien minder relevant, maar dit heeft een groot effect op de mentaliteit die je voor de rest van de dag zal hebben. Als jij je voor je computer zet in je pyjama bijvoorbeeld, oog je minder professioneel en ga je ook minder gemotiveerd zijn. Iemand die in de ochtend de tijd neemt om zich professioneel te kleden, heeft al de juiste mindset en is klaar om zijn doelen te behalen.

SCHAKEL AFLEIDINGEN UIT

Om op het einde van de dag het gevoel te hebben dat je veel bereikt hebt is het belangrijk dat je al de mogelijke afleidingen elimineert. Uiteraard is het zo dat als je van thuis werkt, je meer afleidingen hebt dan als je gewoon op kantoor zou zitten. Maar dit kan vermeden worden. Zet je daarom niet voor de tv om te werken en schakel je gsm uit tijdens werkuren.  

Naast het afzetten van je elektronische apparaten is het ook belangrijk aan je familie en vrienden duidelijk te maken dat je aan het werken bent. Vaak als je vanuit huis werkt, nemen familie en vrienden je werk misschien niet zo series als wanneer je op kantoor werkt. Zo kan het zijn dat ze denken dat je oneindig beschikbaar of flexibel bent. Om deze reden is het belangrijk grenzen te stellen. Laat familie en vrienden dus weten dat terwijl je thuis bent, je nog steeds aan het werk bent. Als dit gedaan wordt, zal je merken dat je meer gefocust aan het werk kan gaan en zal je op het einde van de dag merken dat je je to do-lijstje hebt kunnen afwerken. 

CREËER EEN POSITIEVE WERKRUIMTE

Wijd een kamer of werkplaats toe als jouw werkruimte. Een toegewijde kamer of plaats zal ervoor zorgen dat je direct in work mode geraakt en doorheen de dag ook meer gefocust bent. Zorg er ook voor dat deze plaats genoeg ruimte heeft om te werken en genoeg zonlicht krijgt. Het creëren van een lichte en luchtige ruimte met veel natuurlijk zonlicht zal je een goed humeur geven waardoor je meer gemotiveerd zal zijn om te werken. Onthoud ook, mess creates stress. Ruim daarom op het einde van de dag zeker je bureau op om georganiseerd te blijven. 

NEEM PAUZES

Pauzes nemen is geweldig voor zowel je mentale gezondheid als je fysieke gezondheid. Het geeft je de tijd om even op iets anders te focussen. Zo kan je je lichaam even bewegen en vermijd je een burn-out.  Gun jezelf dus de tijd om gezond te lunchen en overdag een kleine wandeling te nemen, nadien kan je terug gefocust aan het werk gaan. 

Wat doe jij om thuis productief te werken? Laat het ons weten!

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu