Alles wat je altijd al wilde weten over… producers

Een producer wat doet die nu eigenlijk? Wij spraken met filmmaker Cathy en videographer Bram en kwamen heel wat te weten over het beroep. 

“Droom je van een comfortabel, regelmatig leven zonder al te veel verrassingen dan kan je je talenten beter in een ander domein aanwenden.  Als je bereid bent om risico’s te nemen en geen schrik hebt om hard te werken en continu bij te leren ga er dan zeker voor; je geeft veel maar krijgt er ook veel voor terug”. Met deze woorden omschrijft Cathy haar werk als producer. 

Als producer ben je de link tussen de opdrachtgever en de creatieve en uitvoerende talenten. In eerste instantie is het heel belangrijk te luisteren naar de klant om een duidelijk beeld te krijgen van wie hij is en waar hij voor staat. Ook de boodschap die hij wil communiceren en welke financiële middelen hiervoor ter beschikking kunnen gesteld worden, is cruciale informatie. 

In functie van het project kies je de geschikte regisseur en stel je de verdere ploeg samen. Je maakt een budget op, verdedigt, beheert en bewaakt het. Je werkt mee aan het creatief proces, volgt de keuze van de technische middelen, stelt een planning op, coördineert het team, volgt de uitvoering op, bent altijd beschikbaar om onverwachte wendingen op te vangen en zorgt er ten alle tijden voor dat de klant zijn wensen en budget gerespecteerd worden en dat er voldoende creatieve vrijheid is voor de uitvoering. 

Een dag in het leven van een producer 

Bram in actie

Een 9-5 is volgens Bram eerder een zeldzaam ritme. “Veel hangt af van hetgeen waar je op een bepaald moment mee bezig bent. Sommige dagen kunnen beginnen om 3u ‘s morgens, anderen op de middag. Alles is heel afhankelijk van hetgeen je gaat filmen.” 

Hoe word ik producer? 

Om filmmaker te worden moet je eigenlijk niet persé een specifieke richting gestudeerd hebben. Er zijn ook mensen actief in de sector die er eerder toevallig in terecht kwamen of die een tijdje stageliepen bij anderen. Uiteraard zijn een groot deel van de (technische) beroepen daar wel specifiek in geschoold. Dan zijn er verschillende opties in Vlaanderen. (Ricts, Narafi, Luca,…) Elke instelling met ietwat zijn eigen aanpak. 

Het karakter van een filmmaker 

Volgens Cathy beschikt een producer over volgende karaktereigenschappen: nieuwsgierig, graag met mensen werken, zelfstandig, georganiseerd, creatief ingesteld, plichtsbewust, leergiering, diplomatisch, stressbestendig, relativeringsvermogen, een gezonde dosis lef, geduld, gezond verstand, open staan voor nieuwe technieken, technologieën en trends … 

Het werkveld 

Tegenwoordig kan een producer bijna overal terechtkomen. “Ik zie vaker en vaker vacatures van allerlei bedrijven die filmmakers/videographers intern willen aannemen voor hun eigen communicatie”, laat Bram ons weten.  

De voornaamste sectoren zijn: 

  • TV (met daarbij ook online content voor TV) 
  • Reclame (met daarbij ook online content) 
  • Corporate projecten 
  • Fictie 

“Ik geloof dat onder die vier de meeste producties wel ergens zullen passen, maar het is niet zo dat deze volledig gescheiden zijn. Ze kunnen elkaar ook wel deels overlappen. Net zoals de mensen erin. Je kan, zeker als zelfstandige, in verschillende delen actief zijn.” 

Ben je zelf een producer of kan jij een producer zoals Cathy gebruiken? Stuur dan zeker een mailtje naar simon@themaffia.be.

You must be logged in to post a comment.
Menu