Alles wat je altijd al wilde weten over… fotografie

“Een gezonde dosis probleemoplossend denken en een commerciële ingesteldheid zijn belangrijk om als zelfstandige te overleven.” 

Jonathan

Als fotograaf maak je foto’s, maar sta je ook constant in contact met verschillende mensen. Soms gaat het om particulieren, soms om bedrijven. Om deze reden zijn er bepaalde karaktereigenschappen en ingesteldheden die je als fotograaf moet hebben. Voor dit artikel spraken we met freelance fotografen Jonathan en Philippe. 

Welke ‘richting’ moet je gestudeerd hebben om een fotograaf te worden? 

Om als freelance fotograaf aan de slag te gaan is er geen specifiek diploma dat je moet hebben. Fotografie is geen beschermd beroep en het belangrijkste is dat je enthousiast en nieuwsgierig bent. Iemand die enthousiast is over hetgeen dat hij doet en constant nieuwsgierig is naar informatie zal ook sneller iets nieuws leren. Daarnaast zegt Jonathan dat hebben van zakelijke skills onmisbaar zijn als freelance fotograaf. Want uiteindelijk ben je als freelancer je eigen bedrijf. 

Er zijn verschillende soorten fotografie en elk van deze takken heeft zijn eigen bijzonderheden, klanten en materiaalvereisten. Kies daarom een niche waar je je op zal focussen. Zo vermijd je dat elke andere fotograaf een concurrent wordt en kan je er voor zorgen dat mensen jouw naam sterker koppelen aan een bepaald type fotografie. 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit? 

Als freelance fotograaf zien je dagen er nooit hetzelfde uit. Volgens Jonathan zijn er twee soorten dagen voor een fotograaf: een shootdag en een kantoordag. Op shootdagen wordt ga je voor een opdracht, meestal op locatie, fotograferen. Deze dagen zijn divers omdat je nooit dezelfde opdracht hebt. En op kantoordagen wordt er gefocust op de administratieve taken maar ook op deze dagen wordt de nabewerking van de foto’s in handen genomen.  

Het gebeurt echter zelden dat een klant exact weet hij of zij nodig heeft. Vaak start het vanaf een vaag begrip als ‘sfeerbeelden’ en is het aan de fotograaf om, door middel van het stellen van vragen, erachter te komen welke sfeer het bedrijf wil uitstralen. Gaat het om portretten, videomateriaal of een combinatie van beide? 

Wat voor een persoonlijkheidskenmerken kan je plakken op een fotograaf? 

Allereerst is het belangrijk om enige vlotheid te hebben en mensen op hun gemak te kunnen stellen. De meeste mensen zijn zenuwachtig om voor een camera te staan en als fotograaf moet jij hen daarover helpen. Daarnaast moet je ook een probleemoplossend karakter en een commerciële ingesteldheid hebben. 

Wat zijn de leukste zaken aan werken als fotograaf? 

Als freelance fotograaf leer je constant nieuwe mensen kennen. Mensen die het hetzelfde beroep hebben of gewoon mensen die voor je lens staan. Voor Jonathan is dit het leukst aan het werken als fotograaf. Like minded mensen leren kennen die hun job graag doen, praten er ook graag honderduit over en als je wat interesse toont, nemen ze je met plezier mee naar plaatsen waar je nooit eerder bent geweest.  

Philip die bij elke foto na 30 jaar nog perfect weet welke dag het was en waar hij toen was. Voor hem zijn het die momenten die zijn job zo leuk maken. 

Jonathan is de trotse vaste fotograaf van De Watergroep.

Welke tips wil je meegeven aan een toekomstige fotograaf? 

Er zijn 2 zéér belangrijke tips  voor mensen die als freelance fotograaf willen starten: 

TIP 1: Zoek naar jouw niche. Zo kan je vermijden dat elke andere fotograaf een concurrent wordt. 

TIP 2: Groei een olifantenvel. Als freelance fotograaf wordt je dagelijks afgewezen en daarnaast leef je ook in een permanente onzekerheid.  Er zijn altijd ups en downs. Maar onthoud tijdens een moeilijk moment: er zijn altijd downs en ups. 

Ben je zelf een fotograaf of kan jij een fotograaf zoals Philip en Jonathan gebruiken? Stuur dan zeker een mailtje naar simon@themaffia.be 

You must be logged in to post a comment.
Menu