Day in the life van een freelancer

Inne, grafisch vormgever & illustrator

Ik hou van tekenen en illustreren, van het ontwerpen van een visuele identiteit voor kleine (vrouwelijke) ondernemers die gepassioneerd zijn door wat ze doen en van het ontwerpen voor kleine of middelgrote evenementen. Dit liefst van al in mijn eigen speelse, vrolijke en kleurrijke stijl.

Wat is jouw levensmotto?

Be brave. Take risks. Nothing can substitute experience.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Mijn dagen zijn eigenlijk zo verschillend dat het onmogelijk is om één dag te omschrijven.

Er zijn wel veel dingen die wekelijks/maandelijks terugkomen.

Sommige dagen werk ik voor een bureau. Het bureau waar ik nu maandelijks ongeveer 1 week voor werk is een uitgeverij van magazines. Op de dagen die zij me nodig hebben voor het maken van het magazine werk ik van 8u30 tot 17u30 bij hen op kantoor. De dag van de deadline is dat meestal iets langer. Maar verder vergelijkbaar met een 9-to-5 job.

Andere dagen werk ik voor opdrachten van verschillende klanten. Dan begin ik meestal vroeg (8u of 8u30) en werk ik thuis. In de voormiddag ben ik het meest productief, dus dat probeer ik dan ook goed te benutten door dan mijn creatief werk/ontwerpfase in te plannen. In de namiddag beantwoord ik mails of werk ik aan administratie, of ik werk verder aan opdrachten. Op deze dagen hou ik ook nog veel ruimte over voor ademruimte, een frisse neus halen of even boodschappen gaan doen. Alles is meer à l’aise.

  • Op sommige dagen heb ik geen werk. De opdrachten liggen even stil. Dan werk ik aan mijn website, sociale media of de strategie van mijn bedrijf.
    Op die dagen probeer ik soms ook eigen creatief werk te maken.
  • En dit alles wissel ik af met een paar uur yogales geven per week. De yogalessen voorbereiden gebeurt meestal in het weekend, ofwel tussendoor op de rustige dagen. Ik geef een avond les en woensdagvoormiddag. Dat breekt mijn week.
  • Tenslotte probeer ik tijdens de drukkere weken (wanneer ik bijvoorbeeld 9-to-5 bij een reclamebureau of uitgeverij op kantoor moet werken) een dag thuis in te plannen. Op die dagen doe ik administratie, creatief werk en bereid ik mijn yogalessen voor. Zo houd ik het hoofd cool en ben ik niet de hele week drukdrukdruk.

Wat is voor jou het grootste voordeel om als freelancer te werken?

Ik heb veel meer vrijheid en heb de touwtjes meer zelf in handen. Ik kan zelf beslissen wat ik maak, voor wie ik werk en hoeveel ik er voor vraag. Dat maakt het soms ook moeilijk, omdat ik alles zelf moet beslissen, maar over het algemeen vind ik dat zalig. Ik kan ook zelf kiezen wanneer ik wel of niet werk. Mijn job voelt niet meer als een ‘job’ maar gewoon een manier om geld in ’t laadje te krijgen. Ik heb veel meer vrije tijd.

Als je eens een maand een andere job zou mogen uitoefenen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik heb heel veel ideeën! Ik droom ervan om Creatief therapeut te zijn, (teken)les te geven of mensen creatief te coachen met hun projecten. Meubelmaker/meubelen restaureren op een leuke manier. Stylist/decoratie van huizen. Of tuinier/iets met planten. Of een heel ‘ambachtelijk’ stiel; iets dat met de handen gemaakt wordt, zoals glasramen.

Ben jij een freelancer en wil je een typische dag in jouw leven delen? Contacteer ons via: simon@themaffia.be

You must be logged in to post a comment.
Menu