Alles wat je altijd al wilde weten over… sound engineering

Sound engineer en video engineer zijn beroepen waarvan de meeste mensen niet weten wat het inhoudt. Wat doet zo iemand? Wat zijn de voornaamste taken? En wat moet je gestudeerd hebben om aan de slag te gaan als sound of video engineer? Deze vragen vroegen we aan Leander, sound editor en Jeroen, video –en sound editor.

Als sound engineer houd je je bezig met de audio post-productie. Simpel gezegd zorg je ervoor dat de klank bij video’s optimaal is. Dit is niet altijd zo simpel en komt er hier meer bij kijken dan enkel dat. Je moet opzoek gaan naar gepaste muziek, voice-overs opnemen en mixen. Daarom moet je, om dit beroep te kunnen doen, creatief zijn, een oog voor detail hebben en technisch ingesteld zijn.. Je moet weten hoe iets er moet uitzien of klinken.

Een video engineer doet zowel het camerawerk als de montage van videomateriaal inclusief color grading en audiopostproductie. Deze mensen kunnen goed onder druk en stress kunnen werken. Vaak worden deadlines zodanig gelegd dat het niet anders kan dan gefocust en tegen de klok te werken.

Gemiddelde werkdag

De dag van een sound editor en video editor zijn zo goed als hetzelfde. Zowel Leander en Jeroen zijn dagdagelijks bezig met het verwerken van content. Hetzij online video content, spotjes of podcasts. Dit zijn allemaal videoproducties die je als sound of video editor zal moet editen. Jeroen, die naast freelancer ook nog eens een vaste job heeft als video content producer is wel 9 to 5 bezig met het monteren van video’s. Na zijn werkuren duikt hij dan nog eens de studio in en mixt hij muziek en podcasts.

Wat je gestudeerd moet hebben

Elke richting of cursus die je de basisinzichten over klank, muziekproductie, studiotechnieken en audio post-productie bijbrengt en je wegwijs helpt in de tools die daaraan verbonden zijn, kan aan de basis liggen van dit beroep. Ben je gepassioneerd door sound, dan blijf je op die basis verder bouwen om je skill te ontwikkelen. Specifieke opleidingen zijn bijvoorbeeld muziekproductie aan het KASK of AudioVisual Design aan de Artedeveldehogeschool.

Als freelance sound en video editor haal je de meeste voldoening uit het creëren en het moment waarbij je een idee hebt uitgewerkt. Het geeft je een gevoel van trotsheid en voldoening. Jij bent de professional en engineer. Veel mensen hebben respect voor je werk en wat je allemaal kan en het is altijd leuk en grappig om anderen hun mond te zien openvallen.

Welke tips wil je meegeven aan een toekomstige video -en sound engineers?

Oefen, oefen, oefen. Maak sounds designs op video’s die je vindt op youtube of contacteer een studio om stage te lopen. Eenmaal je het onder de knie hebt, kan je als freelancer aan de slag. Neem in het begin zoveel mogelijk aan. Enkel zo wordt je er beter in en ontwikkel je je eigen stijl..

Ben je zelf een sound -of video engineer of kan jij zo iemand gebruiken? Stuur dan zeker een mailtje naar simon@themaffia.be 

You must be logged in to post a comment.
Menu