Effect van gezond eten op productiviteit

Gezond eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, maar de meeste mensen denken alleen aan gezond eten in verband met gewichtsverlies of gezondheid in het algemeen. Weinig mensen maken een verband tussen de eetgewoonten en productiviteit op het werk.  

Uit een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Brigham Young University is gebleken dat werknemers met ongezonde eetgewoontes 66% meer te maken hebben met productiviteitsvallen dan gezonde eters. Voeding heeft dus een directe invloed op onze werkprestaties. Te veel eten of ongezond voedsel consumeren tijdens een werkdag kan je productiviteit dus ernstig schaden, maar de relatie tussen je dieet en je productiviteit gaat eigenlijk veel dieper. 

Zo blijkt dat een overmaat aan koolhydraten een negatieve werking kan hebben op de productiviteit. Koolhydraten worden meestal aangetroffen in brood georiënteerde en suikerachtige voedingsmiddel en de directe relatie met de insulinespiegels van het lichaam kan een vernietigend effect hebben op de dagelijkse energiereserves. Makkelijker uitgelegd zorgen ze ervoor dat het lichaam een hoop insuline aanmaakt, wat op zijn beurt de hersenen overspoelt met slaaphormonen zoals serotonine en tryptofaan. Hierdoor geraak je vermoeid en ga je minder gefocust aan het werk. 

Naast koolhydraten, hebben de glucosewaarden ook een invloed op de productiviteit. Zo is het vermogen om gefocust te blijven en om verleiding te weerstaan direct gekoppeld aan de glucosespiegels van het lichaam. Een recent gepubliceerd onderzoek in Personality and Psychology Review toont aan dat een lage bloedsuikerspiegel resulteert in een verminderde wilskracht en vermogen om goed werk te kunnen verrichten.

Tot slot heeft je dieet ook een directe invloed op je slaapcycli. Ons lichaam wordt bestuurd door circadiane ritmes en die dicteren wanneer we ons moe voelen en moeten slapen. Velen beseffen niet dat voedingsgewoonten een belangrijk effect hebben op de slaapcycli. Als het gaat om de prioriteiten van je lichaam, dan is eten veel beter dan slapen. Je lichaam heeft een natuurlijk functionerende interne klok. Hoe meer je doet om je dieet daarop af te stemmen, hoe meer je je dag volledig kan benutten. Het is om deze reden dat experts het vaak afraden om ‘s avonds veel te eten. Vermijd vet voedsel wanneer je lange werkdagen hebt en zorg ervoor dat je grootste maaltijd het ontbijt is. 

Voeding heeft een veel grotere impact op onze productiviteit dan we ons realiseren. Met de juiste hoeveelheid aandacht en zorg is het gemakkelijk om je voedsel in brandstof om te zetten en ervoor te zorgen dat je het meest uit elke dag haalt. 

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu