3 Tips om effectief te plannen

Freelancer zijn is je eigen baas zijn, zelf beslissen met wie je wilt werken, vrije dagen nemen wanneer jij het wil en werken waar je maar wilt. Voor vele mensen is dit een ideaalbeeld. Toch werkt de meerderheid nog steeds in grote bedrijven met strikte richtlijnen en schema’s. Dit komt door het feit dat freelancen niet voor iedereen is weggelegd. Het vergt namelijk de juiste mindset. 

De beste manier om te weten of freelancen de juiste richting is voor jou, is door het te proberen. Uiteraard is dit iets dat veel tijd en geld kost. Daarnaast zou het jammer zijn als je stopt met je comfortabele baan van 9 tot 5 om een paar maanden later te realiseren dat het toch niets voor jou is. Al bij al is het beter om de tijd te nemen en een weloverwogen beslissing te nemen. 

Hier zijn een paar kenmerken die je moet hebben om als freelancer te starten: 

Freelancers zijn harde werkers 

Freelancers zijn constant proactief opzoek naar nieuwe opdrachten. Ze werken voortdurend aan hun marketing en blijven op de hoogte van de nieuwste en beste tools in hun vakgebied. Ze zijn harde werkers en weten wanneer het tijd is om de hele nacht door te gaan en wanneer ze een middag vrij kunnen nemen. Ze zetten hun carrière niet voor een lange tijd op cruise control omdat ze zelf de koers bepalen.  

Freelancers werken niet enkel voor geld 

Als freelancer ben je constant opzoek naar nieuwe opdrachtgevers om ervaring op te doen en nieuwe deuren te openen. Zo zijn er mensen die soms een goedbetaalde opdracht weigeren die gewoon niet zo interessant is, maar er dan juist voor kiezen om een opdracht voor een goed doel te doen. Freelancers kiezen dus niet enkel op basis van de geldelijke vergoeding maar houden ook rekening met de andere voordelen die ze kunnen verkrijgen. 

Freelancers zijn zich bewust van de kosten in tijd en geld 

De term ‘tijd is geld’ wordt letterlijk genomen in de freelancewereld. Als jij achter je bureau zit en niks doet dan is dat je eigen geld dat je verliest. Daarom moet je het meeste maken van je werkdag. Elk project waaraan je werkt, heeft een prijs en een aantal uren. Dat bewustzijn zorgt voor een efficiëntere en productievere werkdag. 

Freelancers bouwen hun reputatie bij elke baan 

Als je een freelancer bent, dan is je naam verbonden aan alles wat je maakt. Dit zorgt voor een grotere verantwoordelijkheid dan als je voor een bedrijf zou werken. Freelancers, vooral de perfectionisten onder hen, streven naar een niveau van perfectionisme omdat ze alles bezitten wat ze doen en elke opdracht een opstap is naar de volgende. 

Freelancen is moeilijk maar niet onmogelijk. Succes komt voor een groot deel neer op het aannemen van de juiste mentaliteit. Het gaat er dus niet om jezelf dood te werken of perfect te zijn. Het gaat eerder om het achterhalen wat belangrijk voor je is, de manier om daar te komen en vervolgens de eerste stap te zetten. Uiteindelijk ga je vooruitgang boeken. 

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu