Freelancer worden? Stel jezelf eerst deze vragen

Voor velen is het een droom om je eigen baas te zijn. Het wordt in deze onzekere tijden zelfs gezien als een soort panacea. Het geeft een gevoel van veiligheid omdat niemand je kan ontslaan en je kan dingen op je eigen manier doen. Dit is de ultieme wens voor een groot aantal mensen, vooral onder millenials. Uit een McKinsey Research bleek zelfs dat 70% van de onafhankelijke werknemers ervoor koos om freelancer te worden. 

Freelancer worden is gelijk aan het opstarten van je eigen bedrijf. Het vereist een businessplan en daarvoor moet je de beoogde markt goed begrijpen en de potentiële klanten identificeren. Daarnaast moet je jezelf een aantal vragen stellen om te achterhalen of jouw vaardigheden overeenkomen met de vaardigheden waar deze potentiële klanten naar opzoek zijn. Wat onderscheidt jou van de concurrentie? Hoe ga je de beoogde markt benaderen? 

Over het algemeen is freelancen een geweldige optie, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als je overweegt de freelance route te nemen, zijn hier enkele vragen die je jezelf moet stellen voordat je de sprong naar een freelancercarrière maakt. 

Beschik over genoeg financiële middelen om aan een freelancecarrière te starten? 

Dit geldt voor mensen die uiteindelijk fulltime freelancer willen worden. In het begin moet je realiseren dat je zelden met een reeds gevestigde inkomstenstroom start. Het kan even duren om erachter te komen wat voor soort freelancercarrière voor jou werkt. Hetzij fulltime of in combinatie met een vaste job. Begin dus sporadisch te freelancen, ‘s nachts en in het weekend, om ervoor te zorgen dat je het geld hebt om jezelf een paar maanden te onderhouden. De meeste freelancers houden een paar maanden tot een jaar inkomsten in reserve om door moeilijke tijden te komen. 

Kan ik freelance opdrachten vinden? 

Tegenwoordig is er veel freelance werk. Maar dat werk vinden is een heel andere zaak. Het kost namelijk veel tijd om verschillende vacaturesites te controleren. Daarom is het aan te raden om een website op te zetten met je portfolio als je van plan bent om meer dan een paar projecten te freelancen.  

Zorg ervoor dat je een goed portfolio hebt om voor te leggen aan potentiële klanten. De meeste freelancers vertrouwen op hun portfolio’s, in plaats van hun cv’s, om opdrachten te verkrijgen. Deze potentiële klanten willen namelijk je werk snel kunnen bekijken om zo ter plekke te kunnen beslissen of ze met jou willen werken.  

Beschik ik over genoeg soft skills? 

Eenmaal je hebt vastgesteld dat er een markt is voor je vaardigheden, je over genoeg financiële middelen beschikt om jezelf te onderhouden, moet je jezelf nu afvragen of je nog andere aanvullende vaardigheden hebt die nodig zijn om een succesvolle carrière te maken uit freelancen. Je moet gemotiveerd zijn, efficiënt zijn met de beperkte tijd die je hebt en wat verkoopvaardigheden hebben om over je contracten te onderhandelen.  

Freelancen is niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor velen. Als je hebt besloten de sprong te wagen, zorg er dan voor dat je bereid bent om te doen wat nodig is om quasi-ondernemer te worden. 

Are you looking for an assignment?

Are you looking for a freelancer/professional and what to know more?

You must be logged in to post a comment.
Menu