Freelancer in the spotlight

Nadat ik 9 jaar ervaring opdeed als copywriter en communicatiemanager bij grote marktleiders, besloot ik in 2017 om het erop te wagen als freelancer. Nu huren heel wat boeiende bedrijven mij in om mee te schrijven aan hun verhaal. 

Karolien – Freelance copywriter

Hoe ben je in de sector terecht gekomen? 

Ik ben erin gerold. Tijdens mijn hogere studies Marketingcommunicatie – een richting die ik koos omdat er veel talen in aan bod kwamen en omdat ik er nog heel wat kanten mee uit kon – kreeg ik het vak ‘Copywriting’. Gastdocenten uit de reclamesector gaven ons dan les en schrijfopdrachten. Toen ik aan die opdrachten werkte, vielen de puzzelstukken voor mij in elkaar: dit was wat ik wou doen. Daarna deed ik bij Colruyt Group stage als Copywriter en na mijn studies mocht ik er aan de slag om te schrijven voor hun verschillende merken. En de trein was vertrokken…

Hoe ziet je work-life balance er uit? 

Vrij goed, al is het soms wel wat puzzelen om werk en gezin op elkaar af te stemmen. Gelukkig zijn mijn man en ik een topteam. Dankzij een goede planning en wat hulp van mijn vader – ons ‘knuffelcontact’ in deze rare tijden – staat er altijd tijdig iemand aan de schoolpoort. 

Wat is voor jou het grootste voordeel om als freelancer te werken?

De vrijheid om mijn eigen pad uit te stippelen en zelf opdrachten te kiezen. De variatie is ook heel tof: het ene moment schrijf ik bijvoorbeeld teksten voor e-mailings of een website, het andere moment een speech voor een CEO of een afscheidsrede voor op een begrafenis. 

Waarom moet een bedrijf voor jou kiezen? 

Ik ben een allround copywriter met B2B- en B2C-ervaring in verschillende sectoren: retail, media, vastgoed, bank en verzekeringen, cosmetica… Ik draai ook mijn hand niet om voor redactie- en vertaalwerk. En als ik mijn klanten mag geloven, pas ik mij gemakkelijk aan een bedrijf aan en doorgrond ik snel complexe onderwerpen. Het is mijn specialiteit om daar dan begrijpelijk over te schrijven, in ‘mensentaal’ en aangepast aan de doelgroep. 

Nog tips voor andere (startende) freelancers:

Als je je eigen waarde kent, durf je sneller de stap te zetten naar een leven als zelfstandige. Ontdek dus je passie, ken je kwaliteiten en focus je daarop in je zakelijke aanbod. Stel je ook waarheidsgetrouw voor aan je klanten, anders val je vroeg of laat toch door de mand. Authenticiteit is heel belangrijk. 

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan uitstapjes, etentjes, gezonde voeding, boeken, wellness en aan leuke dingen voor ons zoontje.

Wat is jouw levensmotto?

This too shall pass.

Dat zinnetje is toepasbaar op alle momenten van het leven en helpt me om te relativeren. 
Gaat het slecht? Blijf dan niet te lang bij de pakken neerzitten, want de situatie zal niet blijven duren. Gaat het goed? Geniet dan ten volle van het moment, want het vliegt zo snel voorbij.

Als je eens een maand een totaal andere beroep zou mogen uitoefenen, welk zou dat zijn & why?

Moeilijke vraag, want ik heb een breed interesseveld. ‘Fotograaf’ zou een logisch antwoord zijn, want ik behaalde in 2016 een fotografiediploma na 5 jaar avondschool. Maar ik denk dat ik fotograferen liever als hobby hou. 
Een job achter de schermen in de vastgoedsector lijkt me heel uitdagend en veelzijdig. Ik heb al gemerkt dat ik de waarde van woningen correct kan inschatten en dat ik oog heb voor het potentieel van gebouwen. Voor een advocaat werken zegt me ook wel iets. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en ik zou me misschien kunnen uitleven in het schrijven van pleidooien… 😉

Bedankt, Karolien!

Zelf in de spotlight staan?

You must be logged in to post a comment.
Menu