Freelancen na afstuderen

Wat gedaan na de studies? Het is niet altijd even evident… Start je meteen met solliciteren voor bedrijven of ga je zelfstandig aan de slag? Freelancen kan ook een optie zijn, maar wat houdt dat nu precies in? Waar moet je precies beginnen om te freelancen? Freelancen na afstuderen is misschien een atypische keuze, maar mag je niet per se uitsluiten.

“Success is like being pregnant, everyone says congratulations, but nobody knows how many times you were fucked” àOndernemen gaat absoluut gepaard met uitdagingen die je dient te overbruggen en het zal niet altijd even makkelijk zijn.

Wij vroegen het aan onze experts die kort na hun afstuderen zijn gestart met freelancen. Anneleen, Jente, Sam en Bianca geven wat uitleg als “ervaringsdeskundige” over het freelancen als starter. 

Waarom freelancen?
Als freelancer kan je bewijzen dat je zelf wat op poten kunt zetten, aldus Sam. Hij is gestart als freelancer, omdat hij een zeer ambitieus persoon is en zo wou bewijzen aan zichzelf dat hij als zelfstandige kon starten. Sam vindt het fijne aan freelancen dat het heel veel voldoening geeft wanneer hij een klant of een opdracht binnenhaalt. 

Anneleen is gestart als freelancer, omdat het negen tot vijf werkritme helemaal niet paste bij haar. Als freelancer kan je namelijk veel gemakkelijker je werkritme bepalen en het afhankelijk maken van je persoonlijke ingesteldheid. Je kan zelf kiezen wanneer je pauze neemt en je kan zelfs eventueel een dutje doen als dat nodig is. Anneleen is meteen gestart als freelancer na haar studies en heeft er nog geen seconde spijt van gehad.

Je hebt het voordeel als freelancer dat je met een open mindset en frisse blik anderen en bedrijven kan inspireren. Net doordat je nog niet in bepaalde structuren en bedrijfsformats denkt heb je een andere kijk, aldus Jente. Zij is als jonge starter begonnen met freelancen nadat ze de kriebels van het freelancen kreeg tijdens haar stage. Het fijne aan werken als freelancer volgens Jente is de flexibiliteit, je kan je eigen werkuren bepalen, maar freelancen brengt soms onzekere periodes met zich mee. Je moet die flexibiliteit ook aan je klanten kunnen aanbieden en de workload valt ook zeker niet te onderschatten. 

Een soortgelijk verhaal bij Bianca: zij heeft ook tijdens haar stage beslist om als zelfstandige te starten, omdat haar de vrijheid van de job zo aansprak. Bianca is ook van mening dat je als freelancer meer bijleert dan via een vaste job. Van iedereen die op jouw pad komt, leer je bij. Bianca ziet freelancen eerder als een levensstijl, je bepaalt het werk op basis van je eigen ritme. Wie wil dat nu niet? MAAR! Het is ook hard werken. 

Wat is moet je weten voor je start als freelancer?
Voor je dan effectief begint met freelancen moet je eerst enkele zaken in orde brengen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, want eens je begint kan je niet ineens stoppen.

Deze lijst zal je al voor een heel stuk op weg helpen:

  • Imago is alles. Maak een goede eerste indruk.
  • Weet dat je sowieso pieken en dalen zult meemaken. En dat je pas na de eerste vijf jaar weet of je eenmansbedrijf een toekomst heeft of niet. Als je je eerste jaar zonder kleerscheuren doorkomt, komt het wel goed. Geef jezelf de tijd, maar doe dan ook iets met die tijd!
  • Zoek een goede boekhouder en/of coach om je met raad en daad bij te staan.
  • Je moet goed weten wat je precies wil doen. Vaak vertellen anderen mij “ik wil ook zelfstandig worden”, zonder dat ze een idee hebben van wat ze willen doen. Ik geloof echt dat je moet vertrekken vanuit een passie, enkel zo zal je het volhouden. Na enkele projecten is het belangrijk om je eigen value proposition te kennen en te focussen op de dingen die je graag doet. 
  • Durf en leer ‘nee’ zeggen. In het begin wil je alles aannemen, waardoor je het risico loopt niet alles te kunnen bolwerken of niet de juiste prioriteiten legt. Dit houd je niet vol! 
  • Ondanks dat je junior bent, ken je marktwaarde-en prijs en ga dus niet aan ‘underselling doen’.
  • Zorg ervoor dat je te allen tijde beschermd bent tegen eventuele conflicten. Zet alles duidelijk in een contract zodat er nadien geen discussie kan volgen! 
  • Vergeet geen tijd te plannen om AAN je bedrijf te werken, jouw toekomstvisie, doelen en de groei die je wil doormaken.
  • Je moet je klanten durven loslaten. Op een bepaald moment kan het zijn dat ze heel tevreden over je zijn en je heel wat aanbiedingen krijgt. Deze zaken kunnen je aan het twijfelen brengen, maar je moet beseffen waarvoor je hebt gekozen en je drijfveer (lange termijn doel) niet uit het oog verliezen.

Freelancen is zeker een piste die je kan overwegen na de studies. Alle begin is lastig, maar eenmaal de balt rolt, is het genieten en wil je niets anders meer, aldus Sam.

Overtuigd om te starten als freelancer? Neem contact op met simon@themaffia.be en sluit je bij ons aan!

You must be logged in to post a comment.
Menu