Alles wat je altijd al wilde weten over… Webmasters

“Het werk van een webmaster is een werk met een helikoptervisie, voor de samenhang van de website en tegelijkertijd een werk van precisie, zoals dat van de mier.”

– Didier

Een webmaster, is dat niet gewoon iemand die een website maakt en daar goed in is? Het is een vaag begrip en met dit artikel proberen we om het begrip wat meer invulling te geven. Wat zijn de dagdagelijkse taken van een webmaster en wat moet je daarvoor precies gestudeerd hebben? Wij vroegen het aan enkele experts: Didier, Leonard en An.

Didier ChartonDe voornaamste taken
Als webmaster heb je vooral taken als: websites ontwerpen, uitbreiden en onderhouden. Het is belangrijk dat je de inhoud van de websites actualiseert naargelang de wensen van de klant. Je onderhoudt het systeem met de juiste plug-ins en zorgt ervoor dat de gebruiksvriendelijkheid en de vindbaarheid van de site op het internet optimaal is. Een webmaster is ook een beetje een analist, hij extraheert rapporten op basis van platformen zoals Google Analytics of e-mailing.

De voorafgaande studie
Onze experts hebben alle 3 niet echt een specifiek aansluitende studie gedaan om webmaster te worden. An is een “self-made woman” die avondschool heeft gevolgd om DTP en grafisch ontwerp te leren. Leonard heeft in een ver verleden reclame-en presentatietechnieken gevolgd, maar heeft het sitebouwen zichzelf aangeleerd. En Didier werd webmaster in 2000, een pre-digitale generatie, dus vele opleidingen omtrent websites waren er niet. Voor hem was zijn nieuwsgierigheid een motor om het website beheren aan te leren. Kortom, het reilen en zeilen van websites kan je jezelf aanleren, maar voor de heel technische kant ervan is een soort van opleiding toch wel nodig.

Leonard Hamers


De persoonlijkheidskenmerken 
Enkele persoonlijkheidskenmerken die een webmaster moet hebben volgens onze professionals zijn dat hij ten eerste nieuwsgierig en gestructureerd moet zijn. Volgens An zelfs een tikkeltje perfectionistisch. Een webmaster moet zich ook makkelijk kunnen aanpassen naar de noden van de klant of de markt en naar de evolutie van de technieken. Een goede dosis creativiteit is ook zeker mooi meegenomen, zegt Didier.
Leonard daarentegen zegt dat je geen specifieke persoonlijkheid kunt plakken op een webmaster. Vormgevers zijn vaak extravert en hebben vaak een bril met een zwart montuur. De programmeurs zijn soms wat introvert. Maar het kan ook zomaar andersom zijn…


De sector
Een webmaster kan terechtkomen in elke sector waar een website gebouwd of onderhouden moet worden. Of zoals Leonard het zou zeggen: “overal, van varkensboer tot bol.com”. Je werkt samen met de projectmanager, developers en programmeurs die het technisch gedeelte verzorgen, illustratoren….

An VanderlindenWebmaster zijn = fijn
Een job als webmaster is een heel veelzijdige baan, het is creatief en technisch tegelijk. Didier zegt dat het zowel een wiskundige als cartesiaanse geest vereist, maar ook zeker een creatieve, vrije geest voor out-of-the-box oplossingen. Een positief punt aan de job is dat als er iets mis is, kan je het nog altijd veranderen. Een iets minder punt volgens An is dat de klant er ook altijd zelf aan wil prutsen, en dan mag jij, de webmaster, het terug gaan rechtzetten. 

De werkplek
Een webmaster kan overal werken, zolang hij maar een computer en een aansluiting heeft. Leonard werkt bijvoorbeeld vanuit zijn eigen brouwerij-pub. 


Heel erg bedankt voor de interessante bijdrages, Didier, Leonard en An!


Ben je zelf een webmaster of heb jij een webmaster nodig? Neem dan contact met ons op!

You must be logged in to post a comment.
Menu