(Titel verzin ik volgende week wel): stop nu je uitstelgedrag


“Ja ja, ik doe het straks wel…”, een heel herkenbare zin voor velen. Iets uitstellen is geen groot probleem, tenzij het zich op regelmatige basis voordoet. Uitstelgedrag creëert een gevoel van onrust, er ontstaat stress in ons lichaam en je kan je er oprecht slecht over voelen. Allemaal negatieve gevolgen en toch doen we het telkens opnieuw. In dit artikel ga ik op zoek naar waarom mensen uitstellen. Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag en hoe los je dit probleem op?


Oorzaken van uitstelgedrag

Uitstelgedrag kent veel verschillende oorzaken. Je laat je te snel afleiden, je ervaart stress, je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen, of omdat je er gewoon he-le-maal geen zin in hebt. In onderstaande alinea’s worden enkele van deze oorzaken besproken. Later in dit artikel vind je enkele mogelijke oplossingen tegen uitstelgedrag.

Je laat je te snel afleiden

Het is heel verleidelijk om je te laten afleiden. Je krijgt een melding op je smartphone, je denkt plots aan die ene persoon die je nog zou contacteren, de deurbel gaat, je huisdier wil met je spelen, iemand belt je op, een collega komt even snel iets vragen, … De lijst met afleidingen is eindeloos lang. In Nederland liep er een onderzoek naar productiviteit bij afleidingen. Het resultaat: Wanneer je 2 keer kort onderbroken wordt tijdens een sessie van 60 minuten, heb je maar liefst 24 minuten langer nodig om die sessie af te ronden. Dat is een tijdsverlies van maar liefst 40%. Het besef van deze productiviteitsdaling zorgt ervoor dat we geen motivatie meer vinden om dit af te werken, en dus maar overgaan tot uitstellen.

Stress

Het probleem van stress is dat het ervoor zorgt dat je geen focus kan vasthouden. Er wordt te veel cortisol geproduceerd in het lichaam waardoor de hypothalamus te veel druk ondervindt. Veel stress = erg snel afgeleid.

Te weinig zelfvertrouwen

Voor jezelf tijd nemen om te denken is oké. Je wil je werk zo goed mogelijk afronden en hebt daarom een goede strategie nodig. Dit denken mag alleen niet zo lang duren dat het piekeren wordt. Als je begint te piekeren, zoek je naar een probleem. Waarom vind ik geen goed concept? Waarom kom ik niet op de juiste woorden? Te veel piekeren kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Iets wat je vanzelfsprekend vindt, blijkt niet te lukken, en je legt maar al te graag de schuld bij jezelf. Het grote probleem stelt zich pas wanneer je je zelfvertrouwen niet snel terug wint, want dan ontstaat er opnieuw uitstelgedrag. We doen bepaalde zaken liever een andere keer, dan dat we het vervelende gevoel moeten ervaren dat we onderdoen voor onszelf.

Een gebrek aan overzicht & doelen

Een probleem waar ik ook vaak mee te kampen heb, is een gebrek aan overzicht. Een opdracht kan zodanig groot lijken dat je niet weet waar te beginnen. Het gebeurt vaak dat men in het laatste uur van de werkdag geen motivatie meer vindt om aan een nieuwe opdracht te beginnen. “Als ik er nu aan begin, raak ik toch nooit klaar binnen een uur.” gevolgd door het alom bekende “Ik doe het morgen wel…”.

Daar heb ik nu eens écht géén zin in

Een laatste, maar wel veelvoorkomende oorzaak van uitstelgedrag is dat we er gewoon he-le-maal geen in zin hebben. Dit kan van heel kleine zaken tot grote projecten gaan. Typische voorbeelden zijn:

  • Ik heb geen zin om nu naar de kapper te bellen, het is toch niet zo dringend.
  • Ik heb echt geen zin om nu te stofzuigen.
  • Ik heb geen zin om naar de winkel te gaan, ik doe het vanavond wel.
  • etc…

Deze voorbeelden klinken allemaal heel grappig, maar voor velen onder ons zijn ze realiteit.


Nooit meer uitstellen met deze tips & tricks!

In de voorgaande alinea’s had ik het over de oorzaken van uitstelgedrag. Het is goed om te weten waar het probleem kan liggen, maar het is nog beter als je werkelijk een oplossing kan bieden. In de volgende stukken tekst worden er 4 mogelijke oplossingen tegen uitstelgedrag aangeboden.

Stel eerst kleinere doelen

In een vorige stukje had ik het over een gebrek aan overzicht en doelen. Dit is een probleem waar ook ik vaak mee te kampen heb. Een oplossing die voor mij werkt, is grotere projecten opsplitsen in kleinere delen. Zo heb ik ook de uitwerking van dit artikel in 2 delen opgesplitst om mijn focus hoog genoeg te houden. Doordat je verschillende onderdelen kan afvinken, heb je niet het gevoel dat je aan een groot project aan het werken bent. Leg je na verloop van tijd al deze mini-taakjes bij elkaar, krijg je een mooi geheel.

Houd je aan je planning

Een tweede tip is plannen. Noteer voor jezelf elke week (en liefst ook elke dag) wat je wil afhebben tegen een bepaald tijdstip. Stop niet bij het plannen, maar volg deze planning ook daadwerkelijk. Beloon jezelf met een pauze, een warme koffie, een korte wandeling, … noem maar op. Het gevoel van voldoening na een afgevinkte opdracht is héérlijk.

Werk in stukken van 30 minuten

Indien je het lastig vindt om focus te houden, kan je beslissen om in tijdslots te werken. Verplicht jezelf om 30 minuten – zonder afleiding zoals smartphones – door te werken aan een bepaald werkstuk, project, … Je zal merken dat het half uur voorbij vliegt. Je kan na 30 minuten even een ander project oppakken of bijvoorbeeld een koffie gaan halen. Zorg er wel steeds voor dat je je houdt aan je vooropgestelde doelen. Enkel zo zal deze werkwijze lonen.

Zorg voor routine

Een laatste tip die eigenlijk alles een beetje samenvat, is routine. Probeer elke dag dezelfde werkuren te hanteren. Ga ook rond dezelfde tijdstippen eten, wandelen, sporten, slapen, … Deze structuur zal een groot deel van je stress wegnemen, waardoor je ook meer focus en concentratie zal kunnen opbrengen doorheen de dag.


Conclusie

Heb je een volgende keer weer die drang om iets uit te stellen? Neem dit artikel erbij en ga eens door de tips. Probeer een goede routine aan te houden, zowel on the job als privé. Stel een planning op: Wat wil je vandaag in orde brengen? Zijn er zaken die op het einde van de werkweek gefinaliseerd moeten worden? Heb je al doelen voor het einde van de maand? Één antwoord: planning. Probeer daarnaast ook grote projecten onder te verdelen in haalbare targets. Werk eventueel met tijdslots van 30 -45 – 60 minuten en beloon jezelf op een gepaste manier wanneer je een target behaalt.


Auteur: Kenzo Haentjens – stagiair bij The Maffia

Inspiratie gehaald via:

https://www.heteffectievewerken.nl/blog/10-tips-tegen-uitstelgedrag.html

Uitstelgedrag aanpakken? Professor: “leer omgaan met negatieve emoties.”

You must be logged in to post a comment.
Menu