Alles wat je al altijd wilde weten over… Cameramannen/vrouwen

Om een verhaal mooi in beeld te kunnen brengen doen we beroep op een cameraman/vrouw. Welke les gebruik je? Hoe zet je het licht of gebruik je natuurlijk licht? Hoe breng je dynamiek in de beelden? Dat zijn allemaal zaken waar een cameraman/vrouw antwoord op kan bieden. Wij stelden enkele vragen over het leven van een cameraman aan Jasper

Elke dag is anders
In welke niche van deze branche je ook terecht komt, er is er bijna geen enkele waarin de dagen op elkaar lijken. Jasper filmt voornamelijk bedrijfsvideo’s en aftermovies. De ene dag sta je eerst in een tandtechnisch labo dat een sportbit ontwikkelt heeft om dat bitje vervolgens te gaan uittesten in een intense kickbokstraining, de volgende dag ben je op weg naar Zolder om de nieuwe “sportwagen” van Hyundai uit te testen met Thierry Neuville en nog een dag later kan je weer in een grijs kantoorgebouw in Brussel zitten omdat je de minister van mobiliteit mag gaan interviewen. 

Wat wel altijd gelijk loopt is een grondige voorbereiding vóór de opnames. Wat gaan we filmen? Hoe breng je dat best in beeld, welk materiaal is er handig? Op de dag zelf zit je vaak weinig stil. Lichten opstellen, altijd aandachtig blijven voor de beelden die je kan maken (of je shotlist opvolgen), zien dat je alles hebt om het verhaal te vertellen en tegelijk je materiaal in de gaten houden. Staan alle instellingen goed, zijn de batterijen nog ok, hoe zit het met de data-opslag?

Daarom is een cameraman/vrouw best ook iemand die de handen uit de mouwen steekt en oog heeft voor detail, die niet graag stil zit en zin heeft in geregelde afwisseling. Een grote interesse in techniek en experimenteren zijn geen vereiste maar komen toch vaak terug.

Leren al doende
Om als cameraman/vrouw te starten moet je niet echt een “echte” opleiding gevolgd hebben. De nodige basiskennis kan je online terugvinden en dan leer je al doende. Als je veel video’s maakt zal je na een paar maanden al een ongelooflijke progressie zien. 

Maar een goede opleiding helpt je natuurlijk een pak sneller op weg. De gekende scholen zijn het RITS (opleiding Beeld-Geluid-Montage) en het Narafi. De ene is niet beter dan de andere, maar ze leggen een iets andere focus. Jasper heeft eerst communicatiewetenschappen gestudeerd en zag daardoor een 3jarige opleiding niet meer zitten. Maar er bestaat een één jarige Ba-na-ba in Mechelen aan de Thomas More hogeschool, Toegepaste audiovisuele communicatie (of BATAC). Een zéér intense opleiding waarin je de basis leert van alle disciplines die nodig zijn om televisie te maken. Gaande van scenario tot afgewerkte montage.

ACTION!
Een cameraman/vrouw werkt uiteraard in de audiovisuele sector. Dat kan corporate zijn, waarbij je voornamelijk bedrijfsreportages en commercials draait. Er zijn ook DOP’s die voornamelijk fictie draaien en dit afwisselen met high end commercials. Nieuws en factual content is ook een optie. Dan heb je ook mensen die zich specialiseren in aftermovies, trouwvideo’s, sfeerreportages, documentaire… De meeste mengen wel een beetje deze niches, die elk hun eigen vereisten hebben.

Een videographer werkt ook vaak met andere mensen samen. Een regisseur/reporter bijvoorbeeld. Die samenwerking dient om het verhaal en de look van de video/film in zijn geheel te bepalen. Er wordt ook samengewerkt met een monteur (tenzij je het zelf bent), een sound engineer en met color grading om de finale look te overleggen. Om deze samenwerkingen vlot te doen verlopen is een goede communicatie van uiterst belang. Zowel naar je collega’s toe als naar de mensen die je aan het filmen bent.

Toekomstige cameraman/vrouw?
Overweeg je een job als videographer? Dan kan het belangrijk zijn om al meteen van start te gaan. Het hoeft niet groots te zijn. Probeer als je begint gewoon zoveel mogelijk te filmen. Lezen en tutorials kijken kan altijd handige insights geven, maar het is pas als je effectief met de camera (en lichten) aan de slag gaat dat je ook effectief gaat leren.

Film de training van je sportclub, de communie van je nichtje… Of een aftermovie voor een lokaal festival, een testimonial van de start-up van een vriend enzovoort. Maar let ervoor op dat je niet in de val trapt van gratis werk. Zelf al ben je een beginner, jouw tijd en talent zijn zeker iets waard!

Daarna kan je de mooie zaken van het vak leren kennen: je komt op zoveel verschillende plaatsen terecht en leert de meest uiteenlopende mensen en omgevingen kennen. En je kan dan die mensen hun verhaal mooi vertellen.

Heel erg bedankt voor jouw bijdrage, Jasper!

Heb je een cameraman/vrouw nodig om jouw verhaal in beeld om te zetten? Neem dan contact met ons op!

You must be logged in to post a comment.
Menu