Praten met mensen en zo kennis in de wereld brengen over hoe je een positieve impact kan hebben, dat leek me gewoon geweldig.

Barbara Van Cauwelaert – Co-host van de podcast ‘Oploskoffie’

Neem die nieuwe aflevering van jouw favoriete podcast er even bij, steek jouw oortjes in en druk op die play button! Of je nu een podcast beluistert tijdens dat sportieve loopje of vanuit die cosy zetel na een lange werkdag. Een ding is zeker! Podcasts zijn ‘hot’ en nog nooit werd er zoveel audio content gestreamd als nu. Van podcasts die je onderdompelen in de meest scary crime scenes tot podcasts die belangrijke en actuele thema’s aankaarten zoals mentale gezondheid, duurzaamheid etc. Podcasts kunnen ontspannend, educatief, lekker, fysiek… noem maar op zijn!

Maar wat als jijzelf een podcast wilt starten? Heb jijzelf iets dat je zo graag wilt delen met anderen? Hoe begin je daaraan? Wat maakt een ‘goede podcast’ host? Dat zijn allemaal vragen waar een podcast host antwoord op kan bieden. Wij stelden enkele vragen aan Barbara Van Cauwelaert, co-host van de podcast ‘Oploskoffie’. Benieuwd waar dit over gaat? Lees dan zeker verder 😉

Een koffieklatsch met lokale oplossingen voor globale ecologische uitdagingen Vanwaar kwam het idee om een podcast te starten? Het idee van een podcast speelde al een tijdje in mijn hoofd. Praten met mensen en zo kennis in de wereld brengen over hoe je een positieve impact kan hebben, dat leek me gewoon geweldig. Ik zou zelf veel ontdekken gaandeweg, genieten van het gesprek en ook nog eens mijn steentje bijdragen. Maar ik wilde mijn eerste podcast liever niet alleen starten. Ik wou een klankbord, een partner in crime.

Mathias De winter – Co-host van de podcast Oploskoffie

Toen stelde mijn zus een ex-collega van haar voor: Mathias De Winter, een geweldige productontwerper met een hart voor duurzaamheid. Ik zocht contact met Mathias, we bespraken het podcastidee en even later was Oploskoffie geboren. Hij kwam met een sterke invalshoek: “Laten we lokale producten en diensten presenteren die mee de ecologische uitdagingen helpen aanpakken. We brengen een koffieklatsch met lokale oplossingen voor globale ecologische uitdagingen”. Oploskoffie in het kort. Mathias kwam tijdens een brainstorm af met de naam. Ik vond het een schot in de roos. Het staat voor een los, fijn gesprek waar luisteraars iets opsteken waarmee ze duurzamere keuzes kunnen maken in alle aspecten van hun dagelijkse leven: van mobiliteit tot voeding, van mode tot energie. Een soort gids in het complexe landschap van duurzaamheid.

Hoe bereid je een podcast aflevering voor? Ik regel een deel van de afspraken, ik stel de interviews op (waar we ons toch niet helemaal aan houden), interview samen met mijn co-host de gast(e) en nadien maak ik de aflevering klaar voor lancering: ik monteer de audio-opname, schrijf de korte inhoud en post erover op LinkedIn en Instagram.

Voor de opname doe ik wat onderzoek naar onze gast en zijn/haar organisatie of bedrijf: Wat doen ze exact? Wat is hun visie op duurzaamheid? Hoe willen ze bijdragen aan een betere samenleving, onze klimaatuitdagingen aanpakken? Wat zouden hun barrières kunnen zijn? En hoe is het voor consumenten (de luisteraars)? Vinden zij hun weg naar wat zij aanbieden? Vaak doe ik ook onderzoek naar wat er leeft in die sector. Op basis daarvan stel ik een aantal open vragen op. Maar heel eerlijk, daar wijken we vaak van af. We laten ons door het gesprek leiden naar de échte boeiende weetjes.

Wat voor persoonlijkheidskenmerken kan je plakken op een podcast host? Oei, moeilijke vraag. Ik denk dat je net als bij alle communicatiekanalen die een breder publiek bereiken een portie durf nodig hebt. Het is nogal confronterend om jezelf voor de eerste keren te horen praten en lachen. Ik monteer de afleveringen ook dus ik hoor de hele tijd mezelf bezig. Maar daar heb ik me overgezet. Wat ik vertel is ook niet zo belangrijk, als de luisteraars maar dingen oppikken van onze fijne gasten. Ik denk ook dat nieuwsgierig zijn, helpt, je moet echt meer willen ontdekken. Verder denk ik dat Mathias en ik een goede combo vormen, ik breng veel enthousiasme en energie en bekijk het als consument en Mathias brengt misschien meer de kritische, rationelere kijk vanuit een zakelijk oogpunt.

Easy peasy lemon squeezy Wij nemen de podcast gewoon op op een kamer op het bovenste verdiep van mijn huis. Dat is het mooie van een podcast, je hebt echt maar enkele micro’s nodig, een interface en een laptop en je bent klaar om te starten.

Interview met Sebastiaan de Neubourg – Oprichter van Yuma labs dat zonnebrillen maakt van gerecycleerd afval.

Wat brengt de toekomst? We hebben nu 1 seizoen online staan van 10 afleveringen en er is bijna 1500 keer een aflevering gedownload. Aan het begin van de zomer starten we met het tweede seizoen. We hebben al drie geweldig boeiende gasten over de vloer gehad maar meer nieuws binnenkort!

Waar is ‘Oploskoffie’ te beluisteren? Mensen kunnen onze podcast beluisteren via Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, Pocket Casts, Amazone Music en Deezer.

Zin om ‘Oploskoffie’ te beluisteren? En kan je niet wachten op het tweede seizoen? Volg hen dan zeker op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/oploskoffie-podcast

Heel erg bedankt voor jouw bijdrage, Barbara!

You must be logged in to post a comment.
Menu