Alles wat je altijd wilde weten over… Project Management

Gertjan Verbruggen – Project Manager

Een projectmanager is de bewaker van een project, dat heel breed ingevuld kan worden. Daarnaast tracht je de nodige basiskennis te hebben over de dragers van het project, denk aan grafisch & digital designers, copywriters… Op die manier ben je een perfect aanspreekpunt voor de klant indien zij vragen hebben.

Gertjan Verbruggen – freelance projectmanager

Projectmanagement, iedereen heeft deze term wel al eens gehoord. Maar wat houdt het nu juist in? Wat zijn nu juist de voornaamste taken? Is er specifieke studie die je moet gestudeerd hebben en wat typeert hun persoonlijkheid? Annelies & Gertjan scheppen duidelijkheid!

Wat zijn jullie voornaamste taken?

Annelies: “ Als er een briefing binnenkomt, regel ik een eerste gesprek met de klant, zorg voor een budget, een timing en zoek een geschikt en beschikbaar team dat het project kan maken. Afhankelijk van hoe druk het is en de grootte van het project, volg ik het helemaal zelf op, of zoek ik een producer om het project mee te trekken. Daarnaast behoud ik het overzicht over alle lopende producties en beheer de budgetten, en probeer ook op lange termijn te kijken hoe we onze productie-unit zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren.”

Gertjan: “ Een project Manager is de bewaker van een project, dat heel breed ingevuld kan worden. Daarnaast tracht je de nodige basiskennis te hebben over de dragers van het project, denk aan grafisch & digital designers, copywriters…. Op die manier ben je een perfect aanspreekpunt voor de klant indien zij vragen hebben. Je weet ten alle tijden in welke status je project zich bevindt en probeert de pijnpunten zo spoedig mogelijk op te lossen.”

Hoe zien jullie dagen er uit?

Annelies: “ We starten de dag meestal met een korte meeting, zowel met interne als externe klanten en leveranciers. Meestal zijn dat briefings, statussen of debriefs voor nieuwe en lopende projecten. Elke dag steek ik ook heel wat tijd in offertes en het opmaken van timings voor nog te verkopen projecten, alsook het opvolgen van budgetten en timings van de lopende projecten. Daarnaast is het mijn taak om het binnenkomend materiaal te bekijken en goed te keuren alvorens het naar de klant kan.”

Gertjan: “ Het plannen van een project, het project bewaken, teams informeren en de klant op de hoogte houden van het project. Deze meetings kunnen zowel fysiek als digitaal zijn, gewoon simpel mailverkeer. Ik beheer dagelijks zo een 50- tal mails.”

Welk diploma heb ik op zak als projectmanager?

Annelies: “ Ik studeerde Agogische Wetenschappen, afstudeerrichting Culturele Agogiek, aan de VUB. Ik heb dus helemaal geen marketing-, communicatie -of audiovisuele achtergrond, maar ik geloof niet dat een studie zaligmakend is. Deze studie gaf mij de basis om kritisch te denken, alles van verschillende kanten te kunnen bekijken, en een hele brede basiskennis.

Een projectmanager is over het algemeen een heel generalistisch profiel, een persoon die over vanalles een beetje kent, maar weinig in de diepte, en die studie heeft me dus een prima basis gegeven. De rest leerde ik over de werkvloer.”

Gertjan: “ Een richting is niet bepaald belangrijk. Een goede projectmanager heeft een redelijke brede kennis en geen enkelvoudige expertise. Ik denk dat voor onze profielen het aantal jaren ervaring meer leert dan de gevolgde studies. Voor mijn traject heb je best iets van communicatie of media achtergrond.”

Welke persoonlijkheidskenmerken mogen we op jou kleven?

Annelies: “ Flexibel, stressbestendig & empathisch. Je moet ook een brede interesse hebben in vanalles, maar niet per se in de diepte. Nauwkeurig zijn is ook zeer belangrijk, maar toch ook op tijd kunnen loslaten.”

Gertjan: “ Je moet vooral goed in een team kunnen functioneren en met verschillende mensen op een vlotte manier kunnen samenwerken. Je werkt namelijk amper in hetzelfde team, dus je moet jezelf ook op menselijk vlak flexibel kunnen opstellen.

Waar kan je zoal aan de slag?

Annelies: “ Dit is heel breed, ik werk zelf in de brede communicatie -& audiovisuele sector. Daarnaast geef ik zelf ook les aan toekomstige project managers.”

Gertjan: “ Over die breedte ben ik volledig akkoord met wat Annelies zegt. 😊”

Waarom zijn jouw skills interessant voor een opdrachtgever?

Annelies: “ Projectmanagers zijn de planners, de fixers, de regelaars. Geef ons een project, wij maken een briefing en zorgen voor een team dat kan doen wat het moet doen, met de juiste info, binnen de juiste timings en binnen het afgesproken budget. Met andere woorden, wij lossen problemen op! 😉”

Gertjan: “ Ik zorg voor een volledige ontlasting bij projecten en de opvolging daarvan. Een projectmanager wordt ingezet om net die ontlasting op zicht te nemen en te zorgen dat alles in goede banen loopt.”

Enkele nuttige tips:

Annelies: “ Alles komt altijd goed! Soms kan het eens minder goed lopen en dan is het goed om te relativeren: er zullen geen doden vallen als het eens niet voor 100% goed loopt zoals het eigenlijk zou moeten. Soms is even alles loslaten en met frissen energie terug naar een project kijken heel erg heilzaam.”

Gertjan: “ Hou steeds alles goed bij voor jezelf zodat je steeds een duidelijk overzicht kan bewaren van to do’s en de status van elk project.”

Werken als projectmanager maakt het zo leuk omdat..

Foto van een project van Annelies

Annelies: “Ten eerste teamwork, Ik heb het geluk om met zoveel verschillende en creatieve mensen te mogen werken. Samen aan een project werken zorgt voor verbondenheid. Ik kan zelf voor elke project kijken wie de geschikte persoon is om een bepaalde job te doen. Dit zorgt vaak voor hele fijne samenwerkingen.”

“ Ten tweede de voldoening die het geeft. Als een bepaald project binnen het budget en de afgesproken timing volbracht is, creëert dit een trots gevoel bij mij.”

“ Als laatste de omgeving waar ik werk. De media sector is een zeer leuke sector, waar altijd wat te beleven valt.

Gertjan: “ Ik vind het eveneens leuk om op het einde van de rit een kwalitatief product op te leveren aan de klant. Daarnaast vind ik het samenwerken met andere mensen ook heel fijn, omdat ik dagelijks van hen nog kan bijleren.”

Heel erg bedankt voor jullie bijdrage Annelies en Gertjan!

Ben jij op zoek naar iemand met kwaliteiten zoals Annelies en Gertjan? Neem dan contact met ons op @simon@themaffia.be

You must be logged in to post a comment.
Menu