Alles wat je altijd wilde weten over… een Motion Designer

Wat weet jij al over Motion design? Een simpele definitie van Google: alle bewegende beelden die niet gefilmd, maar geanimeerd of getekend worden. Maar er zit veel meer achter. Wim Lesy – Video-editor en Motion designer weet hier alles over. Dit had hij ons te vertellen:

Wat zijn jouw voornaamste taken?

Dit is heel uitgebreid: korte animaties voor UI-elementen op websites, loop animations in e-mails/nieuwsbrieven, websites, apps en logos, langere en meer uitdagende animaties voor korte filmpjes, animaties in een film (vfx), geanimeerde elementen in instructievideo’s voor sociale platformen of bedrijven, enz.

Het takenpakket van een Motion designer:

  • Researching: Heel veel researching. Je vindt inspiratie in alles rondom je of via het werk van collega mographers. Maar je moet vooral opzoeken wat de morele waarde is van de klant waarvoor je werkt. Het belangrijkste deel van een goede animatie is dat het correspondeert met het imago van de klant of het product waarvoor je de animatie gebruikt.
  • Sound design: Je moet uiteraard visueel weergeven wat er gepresenteerd moet worden. Maar dit alles kan niet bestaan zonder begeleiding van geluiden, muziek, ritmes en dialogen. Je moet de juiste volumes vinden voor de verschillende lagen van geluidseffecten, muziek, etc.
  • Industrie standaard formaten: Het is jouw taak om te weten wat de dimensies en belemmeringen zijn van de platformen waar de klant uw productie willen tonen. Dat betekent dat voor dezelfde animatie verschillende formaten zullen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Instagram, YouTube, Tiktok, Facebook, website etc. Vaak zijn de upload formaten kleiner dan je video. Formatting is dus een kennis dat je zeker moet begrijpen en kunnen toepassen.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Ik begin met een koffie als opener, uiteraard. Daarna volgt meestal opzoekwerk voor geluidseffecten, bezoek van referenties (animaties bestuderen qua bewegingen, timings etc.), het bijeenscharrelen van muziek, het bedenken van leuke cuts en transities, het prutsen met tools en uiteindelijk zien welke resultaten eruit komen.

Welke richting moet je gestudeerd hebben om Motion designer te worden?

Zelf heb ik een opleiding graphic design gevolgd, waar Motion design helemaal niet in aangeleerd wordt. Dat is een vak apart. Ik wou altijd al mijn eigen animaties maken. Mijn vrouw heeft mij een online cursus cadeau gedaan die de fundamentele basis van Motion design aanleert. Je leert ook werken in After Effects.

Eens je die basis hebt ben je al snel op weg om zelf nog veel meer te leren door gewoon te prutsen. Zo zie je welke tools (in combinatie of individueel) het resultaat leveren waar je naar op zoek bent. Dit is het leukste deel van motion design.

Wat de opleiding graphic design mij als voordeel gegeven heeft is dat ik bewust ben van plaatsing van elementen, white space, kleurentheorie en shape design. Ik denk niet dat je per se een studie achter de rug moet hebben. Motion design heeft eigenlijk meer probleemoplossing als must. Je wordt het voornamelijk omdat je het graag doet of wil doen. Ikzelf zie het meer als een uit de hand gelopen hobby waarvoor ik betaald word.

Alles wat je altijd wilde weten over… een Motion Designer
Wim Lesy – Video-editor en Motion designer

Welke persoonlijkheidskenmerken kan je plakken op een Motion designer?

Je hebt een probleemoplossende mentaliteit nodig, want op het einde van de dag is een animatie een soort van probleemoplossing. Hoe krijg ik dit element in beweging en hoe past het in het totaalplaatje? Optimisme is een must om de motivatie hoog te houden (hoewel de passie dat vanzelf doet). Je moet uiteraard ook een natuurlijke aantrekkingskracht hebben voor koffie, want zonder koffie, geen succes!

Een oog hebben voor detail is cruciaal voor een Motion Designer. Mensen zijn onbewust onderdanig aan hun onderbewustzijn. Het is enorm belangrijk om daarop in te spelen. Begrijpen hoe het onderbewustzijn dingen interpreteert (kleur, geluid, posities, etc.) is cruciaal om uw werk te laten uitblinken.

Je moet ook ritme begrijpen en kunnen toepassen in de animaties zodat het leuk en logisch is om naar te kijken en om het te begrijpen.

Tot slot is er ook begrijpend luisteren. Je moet luisteren naar de klant en hun noden kunnen omzetten in de technische info die je nodig hebt om hun nood te bevredigen. De klant heeft geen idee hoe het hele animatie gebeuren in elkaar zit. Zij zullen dus nooit dingen vragen die je letterlijk kunt kopiëren en plakken. Je moet hun vraag kunnen omzetten in uw vaktaal.

Mensen zijn onbewust onderdanig aan hun onderbewustzijn.

Het is enorm belangrijk om daarop in te spelen.

Wim Lesy – Video-editor en Motion designer

In welke sectoren kan je zoal terechtkomen?

Ik denk dat bijna elke sector en elk bestaand bedrijf voordeel heeft aan een Motion designer. Ze weten het meestal zelf nog niet. Geanimeerde logo’s zijn iets dat je vandaag de dag meer ziet dan ooit tevoren. Instructievideo’s worden ook enorm veel gevraagd de dag van vandaag. Hierbij voeg je vaak elementen toe in een video waar een persoon gewoon uitleg geeft. Zo kan je bepaalde zaken highlighten of zinnen visueel versterken.

In film zie je vaak Motion design elementen. Denk bijvoorbeeld aan de Iron Man scènes die zich binnenin de helm afspelen. Dat is ook Motion design. Maar ook YouTube loopt hier vol van. Elke intro van elk kanaal bevat Motion design.

De belangrijkste industrie is Marketing. Reclamecampagnes kunnen niet bestaan zonder creatieve animaties die bepaalde emoties teweeg brengen (meestal humoristisch) en zinnen visueel versterken.

Je kan ook nog groter denken, namelijk volledige animaties van begin tot einde (maar niet de traditionele animaties).

Ik denk dat bijna elke sector en elk bestaand bedrijf voordeel heeft aan een Motion designer.

Ze weten het meestal zelf nog niet.

Wim Lesy – Video-editor en Motion designer

Wat zijn de leukste zaken aan het werken als Motion designer?

Dat is het ontdekken van nieuwe tools en technieken, maar ook uiteindelijk het bereiken van resultaten. Je kan de beelden ritmisch tot leven brengen. Er bestaat de openheid van collega mographers die graag workflows uitleggen en delen met elkaar. Ook leuk zijn de glimlachen van klanten wanneer een animatie gewoon werkt en overbrengt wat het moet overbrengen.

Enkele nuttige tips:

Heb er gewoon plezier mee. Heb geen schrik om dingen te proberen. De beste resultaten komen meestal uit de minst verwachte hoek, nadat je bijvoorbeeld losweg iets nieuw probeert. Bijvoorbeeld door een taak te benaderen in een ander daglicht, een tool te gebruiken die niet instinctief lijkt, met de sliders te spelen, etc.

Als je geen Motion designer zou zijn… wat zou dan je droomjob zijn?

Dat is zonder twijfel 3D-modelling en -texturing. Veel techniek en kennis van Motion graph gaat hand in hand met het 3D-medium en levert heel interessante resultaten op.

Heel erg bedankt voor je bijdrage Wim!

Wil jij ook wat meer weten over een Drone videograaf? Klik dan hier

Ben jij op zoek naar iemand met de kwaliteiten van Wim?

Neem dan contact met ons op.

simon@themaffia.be

You must be logged in to post a comment.
Menu