Alles wat je altijd wilde weten over… een Mechanical Design 3D Engineer

Mechanical design 3D engineer… dat klinkt als een hele boterham. Wij vroegen aan Nick Pintelon, een echte digitale duizendpoot, wat deze boterham precies allemaal inhoudt. Hij leerde ons het volgende:

Wat zijn jouw voornaamste taken?

Nick Pintelon - Mechanical design 3D engineer
Nick Pintelon – Mechanical design 3D engineer

De taak van een 3D engineer is het ontwerpen en uitwerken van volledige machines. Ik ben dagelijks bezig in Autodesk Inventor om machines uit te werken in 3D. Wanneer een ontwerp klaar is maak ik ook de productieplannen. Zo kunnen de onderdelen geproduceerd en de machine ook samengesteld worden.

Hoe ben je in het vak Mechanical design 3D engineer gerold?

Sinds mijn jeugd was ik al bezig met Lego. Ik fabriceerde verschillende kleine machines met Lego Technics. Tijdens mijn schooljaren kwam dan ook het vak ‘3D tekenen en technisch tekenen‘ aan bod. Dat was iets die ik heel graag deed. Toen ik ongeveer 17 jaar was heb ik dan ook zelf een 3D printer gekocht. Zo kon ik mijn ontwerpen omzetten in echte onderdelen. Deze kon ik dan gebruiken bij mijn projectjes thuis.

Was er een onderdeel van de vaatwasser kapot? Dan ontwierp ik een vervangstuk en printte ik die uit. 

Was er een onderdeel van de vaatwasser kapot? Dan ontwierp ik een vervangstuk en printte ik die uit. 

Nick Pintelon – Mechanical design 3D engineer

In welke sectoren kan je zoal terechtkomen?

Nick Pintelon - Mechanical design 3D engineer
Nick Pintelon – Mechanical design 3D engineer

Ikzelf ben momenteel actief in de Automotive sector. Ik teken eindelijn testbanken voor de automobielsector. Maar een Design engineer kan ook in heel veel verschillende sectoren tewerkgesteld worden.

Met welke andere disciplines werk je vaak samen?

We komen vooral in contact met de productieafdelingen die onze tekeningen gebruiken om de onderdelen effectief te maken. Voorbeelden hiervan zijn een zagerij, CNC frezers, een lasserij, mechanische montage, elektrische montage, enzovoort.

Maar natuurlijk komen we tijdens het design zelf ook vaak in contact met leveranciers van aankoop onderdelen.

Wat zijn de leukste zaken aan het werken als Mechanical design 3D engineer?

Persoonlijk vind ik het leukste deel van de job om de machine, die ik zelf of met het team ontworpen heb, effectief opgebouwd en in werking te zien bij de eindklant. Dit zorgt voor enorm veel voldoening.

Een nuttige tip:

3D ontwerper is een job waarbij meestal veel creatieve input van de werknemer vereist is. Op sommige momenten kan je creatieve energie wel eens een dipje hebben. Ik vind het belangrijk om dan een stap terug te kunnen zetten en een ontwerp eens opnieuw van nul op te bouwen. Dit zorgt meestal voor nieuwe inzichten. Deze zorgen ervoor dat de “creative block” verdwijnt.

Mijn werkplek is vooral aan mijn vaste bureau,

maar vaak vind je mij ook in de productie- en montagehal bij de machines.

Nick Pintelon – Mechanical design 3D engineer

Als je geen Mechanical design 3D engineer zou zijn… wat zou dan jouw droomjob zijn?

Ik heb ook nog een bijberoep als video/fotograaf. Ook ben ik soms bezig met drones. Als ik dus geen engineer zou geweest zijn, zou ik zeker daarvoor gekozen hebben.

Heel erg bedankt voor je bijdrage Nick!

Wil jij ook wat meer weten over een Business Developer? Klik dan hier

Ben jij op zoek naar iemand met de kwaliteiten van Nick?

Neem dan contact met ons op.

simon@themaffia.be

You must be logged in to post a comment.
Menu