Solliciteren… onze handleiding 101!

Wanneer een nieuw vacature op het internet verschijnt, ben je dikwijls niet de enige die hiervoor solliciteert. Dan rijst de vraag: ‘Hoe kan ik mezelf onderscheiden van de andere kandidaten?’.

Hier zijn 4 handige tips om jouw sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen.

Bereid het sollicitatiegesprek voor

Je wordt uitgenodigd voor een gesprek, neem dit niet als een garantie dat een contractvoorstel zal volgen. De eerste stap van een sollicitatiegesprek is goed voorbereid zijn om zo sterk in je schoenen te staan. Wij geven je enkele tips over hoe je tewerk moet gaan.

Begin met een grondig onderzoek van het bedrijf. Verdiep hierbij in hun missie, waarden en recente projecten. Wie weet kwamen ze onlangs in het nieuws of deelden ze iets op sociale media dat je bijbleef. Elke vorm van interesse in hun bedrijf zal je een voorsprong geven. Geef daarnaast concrete voorbeelden waarin jouw vaardigheden en ervaring perfect aansluiten bij wat ze zoeken. Bereid dan enkele vragen voor de interviewer, dit toont dat je proactief bent. Tenslotte is solliciteren geen modeshow, maar vergeet toch zeker niet om op tijd te zijn en verzorgd over te komen 😉

Bouw een sterk portfolio, motivatiebrief en CV op

Praten zonder bewijzen heeft geen waarde!

Bedrijven kiezen voor een professional met relevante ervaring. Hoeveel je ook over je skills en diploma praat, zal je de interviewer moeten overtuigen met concrete info, voorbeelden en referenties.

Om dat aan te tonen, zijn je CV, motivatiebrief en eventueel ook een portfolio je handvaten die je bij iedere sollicitatie moet verfijnen. Dat lijkt voor de hand liggend, al vergeten velen de basics.

Tips voor een sterk CV

  • Zorg voor een duidelijke indeling en vermeld je persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaringen en relevante vaardigheden.
  • Voeg referenties toe.
  • Voeg een korte, persoonlijke touch toe waarin je verwijst naar het bedrijf waarbij je solliciteert.
  • Probeer de focus van je CV te leggen op skills die in de vacature worden gevraagd. Om dit nog meer in de verf te zetten, kan je dit best in het vet vermelden.
  • Lees je CV steeds na. Laat dit best doen door iemand anders, zij zullen andere fouten zien dan jijzelf.

Tips voor een sterk portfolio (indien van toepassing)

  • Hou je portfolio up-to-date. Als je laatste project op 2022 staat, oogt dit niet heel goed 😉 Het kan natuurlijk zijn dat je bijvoorbeeld een lange tijd out was of je er even tussenuit ging, maar ook dat kan je best vermelden op je CV of portfolio.
  • Kies zorgvuldig welke projecten je opneemt. De nadruk ligt op kwaliteit en relevantie, niet op kwantiteit.
  • Voeg bij elk project een beknopte beschrijving toe.
  • Toon diversiteit in je werk om de breedte van je vaardigheden te laten zien.
  • Zorg ervoor dat je portfolio zowel op desktop als op mobiele apparaten goed te bekijken is.

Tips voor een sterke motivatiebrief

  • Schrijf in de positieve zin.
  • Controleer op fouten, opnieuw best door iemand anders!
  • Adresseer de brief aan een specifieke persoon als dat mogelijk is.
  • Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.
  • Laat je enthousiasme voor de functie duidelijk zien. Haal aan wat jij kan bijbrengen.
  • Beschrijf hoe je eerdere ervaringen en prestaties relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.
  • Geef voorbeelden van specifieke situaties waarin je je vaardigheden hebt gebruikt en welke resultaten dit heeft opgeleverd.

Neem de tijd om deze zaken op orde te zetten. Solliciteren is dikwijls een parttimejob op zich 😉

Toon enthousiasme

Het lijkt voor zichzelf te spreken, maar uitstraling en enthousiasme behoren tot de eigenschappen die je nodig hebt om opdrachtgevers te overtuigen van je interesse in een bedrijf en in de vacature. Enthousiasme toont betrokkenheid, motivatie en bereidheid om je volledig in te zetten. Opdrachtgevers waarderen het wanneer ze niet alleen zien dat je taken zal uitvoeren, maar ook oprecht gepassioneerd bent over het werk. Dit kan de samenwerking verbeteren, een positieve invloed hebben op de kwaliteit van het werk… Laten we eerlijk zijn, wie werkt er niet graag samen met enthousiaste collega’s?

Communiceer gericht en duidelijk

Communicatie is een krachtig middel om vertrouwen op te bouwen en het is belangrijk dat je hiermee bezig bent voor, tijdens en na het sollicitatiegesprek.  

Voor het sollicitatiegesprek, is het belangrijk om tijdig te communiceren en stipt te zijn.

Tijdens het sollicitatiegesprek is het cruciaal om duidelijk te communiceren. Je gedachten en vaardigheden moeten overtuigend overgebracht worden. Bereid ook voldoende vragen voor.

Na het sollicitatiegesprek blijft communicatie ook belangrijk. Het opvolgen van het gesprek met bijvoorbeeld een bericht dat je achteraf via mail of LinkedIn stuurt, getuigt van professionaliteit en kan je kansen op de baan vergroten. Bovendien blijf je zo fris in het hoofd van de persoon met wie je net hebt gesproken.

Wat hebben we vandaag geleerd?

  1. Verdiep je in het bedrijf waarvoor je solliciteert.
  2. Personaliseer je CV, motivatiebrief & portfolio.
  3. Bereid vragen voor om het bedrijf en de job nog beter te snappen.

Conclusie: Weet dat solliciteren gaat om een match te vinden tussen jou en het bedrijf. Als laatste tip geven we mee dat je altijd jezelf moet blijven en met een opdrachtgever in zee moet gaan waar je echt een goed gevoel bij hebt.

Voila, klaar om te solliciteren en op zoek te gaan naar een nieuwe job? Klik dan hier

You must be logged in to post a comment.
Menu